K realizaci byly vybírány a schvalovány i akce zjevně neefektivní

Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 06/18
1. 2. 2007


Kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) se tentokráte zaměřili na prověření hospodaření s finančními prostředky poskytnutými na program „Rekonstrukce a modernizace vybraných železničních tratí“. Kontrolováno bylo období od roku 2004 do podzimu 2006, v případech věcných souvislostí i období předcházející. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo dopravy, Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI), Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) a v rámci ní její vnitřní organizační složky – stavební správy Olomouc, Plzeň a Praha.

V kontrolovaném období bylo zahájeno nebo ukončeno celkem 80 akcí, z nichž ke kontrole bylo vybráno 38 akcí o celkových nákladech téměř 38 miliard korun.

Při rozhodování o realizaci akcí týkajících se rekonstrukcí a modernizace železničních tratí nebyla vždy základním kriteriem společensko – ekonomická efektivnost. „Výběr akcí k realizaci byl prováděn podle kriterií, která nebyla pevně stanovena. Celkem dvacet investičních akcí bylo hodnoceno z hlediska efektivnosti jako nevhodné, přesto byly bez dalšího zdůvodnění realizovány. U dalších patnácti akcí vůbec nebyla efektivnost posuzována,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Při zadávání veřejných zakázek na výběr dodavatelů projektových dokumentací a staveb byly zjištěny nedostatky především v hodnocení nabídek a transparentnosti výběru.

„U více než poloviny akcí z výběrového souboru byla ekonomická výhodnost nabídek hodnocena podle dílčích kriterií, která se netýkala vlastností předmětu zakázky. U několika zakázek byly dokonce nabídky hodnoceny podle dílčího kriteria, které nebylo uvedeno v soutěžních podmínkách, nebo z hodnocení naopak nebyli vyloučeni uchazeči, kteří nesplnili kvalifikační předpoklady,“ uvedl prezident Dohnal.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) na rok 2006 pod číslem 06/18. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Jiří Adámek.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 06/18 - formát PDF


tisk stránky