Český báňský úřad odstranil nedostatky z předešlé kontroly

Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 06/39
25.4.2007


Hospodaření s majetkem státu v působnosti Českého báňského úřadu (ČBÚ) a vybrané příjmy a výdaje státního rozpočtu byly předmětem kontrolní akce Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Kontrolováno bylo období od roku 2002 do konce I. pololetí 2006. Kontrolovanou osobou byl Český báňský úřad a v rámci něho Obvodní báňský úřad (OBÚ) v Sokolově a Obvodní báňský úřad v Mostě.

ČBÚ odstranil většinu nedostatků zjištěných již při kontrolní akci NKÚ č. 01/22 – Majetek státu a prostředky státního rozpočtu kapitol Český báňský úřad a Úřad průmyslového vlastnictví. Nevyřešil však problém pronájmu nebytových prostor v budově OBÚ v Sokolově a nestanovil jednoznačná pravidla pro posouzení a odsouhlasení faktur předkládaných příjemci podpory výzkumu a vývoje na kontrolních dnech.

„Doporučené nájemné podle vyhlášky města Sokolova pro tento typ provozoven činilo 671 až 894 Kč/m2/rok. Sjednané nájemné, které činilo 193 Kč/m2/rok, bylo výrazně nižší než nájemné v místě obvyklé. ČBÚ zdůvodnil nízké nájemné tím, že výhodnější pronájmy se nepodařilo sjednat, i když v zájmu efektivního využití majetku státu tyto prostory průběžně nabízel. Tyto nabídky však ČBÚ nedoložil,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Jak dále uvedl Dohnal, při kontrole se ukázalo, že ČBÚ se nevěnoval dostatečně finanční kontrole na úseku výzkumu a vývoje. Jedním z důsledků potom bylo proplácení faktur, aniž měl ČBÚ odpovídající podklady pro jejich kontrolu.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2006 pod číslem 06/39. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Antonín Macháček.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


Český báňský úřad je ústředním orgánem státní báňské správy, který spolu s obvodními báňskými úřady tvoří soustavu orgánů státní báňské správy. Jejich činnost se řídí zákonem č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě. ČBÚ je organizační složkou státu.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 06/39 - formát PDF

tisk stránky