Prezident NKÚ: „Potřeba 14 nadzvukových letounů nebyla zdůvodněna“

Tisková zpráva
28. 5. 2007


Cílem kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit hospodaření s majetkem státu a prostředky státního rozpočtu při zavádění letounů JAS 39 Gripen a L-159 do výzbroje Armády České republiky (AČR) k zabezpečení úkolů taktického letectva vzdušných sil. „Musíme konstatovat, že dlouhodobý výhled rozvoje resortu obrany neexistuje,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

V „Plánu činnosti resortu Ministerstva obrany na rok 2005“ bylo jednou z priorit zpracovat dlouhodobý výhled rozvoje do roku 2020, který však nebyl ministerstvem do doby kontroly vyhotoven.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2004 až 2005, v případě věcných souvislostí i období předchozí a období do ukončení kontroly. Kontrolovanou osobou bylo Ministerstvo obrany (MO).

„Předpokládaný nákup letounů nahrazujících nadzvukové letouny MiG-21, kterým skončil technický život, nebyl uskutečněn. Pro zajištění ochrany vzdušného prostoru ČR rozhodla vláda v roce 2004 o nájmu víceúčelových nadzvukových letounů JAS 39 Gripen a souvisejících služeb na dobu do roku 2015. Smlouva byla uzavřena mezi Českou republikou-Ministerstvem obrany a Švédským královstvím. V koncepčních materiálech však nebyla zdůvodněna potřeba počtu 14 nadzvukových letounů,“ řekl prezident Dohnal.

Cena kontraktu činila 20 684,195 mil. korun, z toho cena nájmu 19 650 mil. a 1 034,195 mil. korun na úhradu příslušné daně z příjmů pronajímatele.

V průběhu let 2000 až 2004 pořídilo MO celkem 72 letounů L-159. Skutečná potřeba byla ministerstvem na základě Koncepce 2003 zredukována na 24 provozovaných letounů. Od rozhodnutí MO o nepotřebnosti v roce 2004 se nepodařilo prodat nadbytečné L-159 a tyto byly uloženy u výrobce. „V případě neschopnosti prodeje letounů budou v letech 2006 až 2010 výdaje na jejich konzervaci a uložení činit podle smlouvy 346,6 mil. korun,“ upozornil prezident NKÚ.

Kontrolní zpráva NKÚ dále uvádí rizika, kterým jsou vystaveny operační schopnosti taktického letectva:

  • nedostatek vycvičených pilotů, zejména pro letouny JAS 39 Gripen,
  • nedostatečný počet patřičně vyškoleného a vycvičeného leteckého technického personálu,
  • nedostatečné zajištění střední úrovně údržby letounů JAS 39 Gripen z důvodu nezajištění požadovaného stupně objektové bezpečnosti,
  • omezené možnosti eventuálního nasazení letounů L-159 v zahraničních misích i při cvičeních NATO z důvodu nevybavení příslušným identifikačním zařízením.

Vyzbrojení letounů JAS 39 Gripen řízenými střelami středního dosahu s radiolokačním systémem navedení řešila vláda dodatečně, protože v zadávací dokumentaci z roku 2003 nebyl takový záměr jasně definován. MO uzavřelo s výrobcem dodatek ke smlouvě a cena se zvýšila o 135,873 mil. korun. Operační kanónová munice pro letouny JAS 39 Gripen nesmí být z důvodu nespolehlivosti používána a byla nahrazena municí určenou pro výcvik.

„Za předpokladu zajištění náhradních dílů, materiálu i služeb a potřebného počtu specialistů ILS se stanovenou odbornou úrovní lze udržovat provozuschopnost letounů JAS 39 Gripen a L-159 na požadovaných 60 %. Tato úroveň provozuschopnosti vychází z potřeb AČR na zajištění úkolů s použitím letounů taktického letectva,“ řekl František Dohnal.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2006 pod číslem 06/19. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Ladislav Zeman.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky