MMR nevytvořilo systém ukazatelů pro hodnocení přínosů a dopadů

Tisková zpráva, 21. 6. 2007


Prověřit hospodaření s finančními prostředky při realizaci programů přeshraniční spolupráce Phare CBC a Interreg IIIA bylo cílem další z kontrol Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). „Z finančních prostředků určených Evropskou unií pro Českou republiku na přeshraniční spolupráci v období 2000 až 2006 nebylo u Phare CBC vyčerpáno 5,8 mil. EUR zejména z důvodů nezájmu investorů o podporu z grantových schémat v oblasti lidských zdrojů u příhraničí s Německem. Podmínky nutné k proplacení projektů z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) v rámci Interreg IIIA byly plněny a projekty proplaceny až ve třetím roce programového období. Během dvou let však zbývá ještě vyčerpat dvě třetiny alokovaných prostředků,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Kontrolovaným obdobím byly pro Phare CBC roky 2000 až 2006 a pro Interreg IIIA roky 2004 až 2006, v případě věcných souvislostí i období následující. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), Centrum pro regionální rozvoj ČR (CRR) a vybraní příjemci podpory.

Přeshraniční spolupráce byla od roku 1994 realizována a podporována z prostředků EU a spolufinancována z národních zdrojů v rámci předvstupní pomoci programu Phare CBC (Cross Border Cooperation) a od vstupu České republiky do EU z ERDF v rámci Iniciativy společenství Interreg IIIA.

Podle dalších slov prezidenta Dohnala bylo zaměření podpory velmi široké a MMR nevytvořilo dostatečný systém kvantifikovatelných ukazatelů pro hodnocení jejích přínosů. „MMR i příjemci podpory hodnotili dopady projektů na region a přeshraniční dopad kladně, ale jen v obecné rovině bez jakékoliv kvantifikace. Nedostatky jsme zjistili i v zajištění implementace programů Interreg IIIA. MMR dostatečně nekontrolovalo výkon činností, kterými pověřilo jiné subjekty zapojené do realizace programů. Nebylo také jednoznačně odděleno personální obsazení řídícího výboru, který vybíral projekty k podpoře, od personálního obsazení monitorovacího výboru, který dohlíží na realizaci a hodnocení programů,“ dodal prezident.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2006 pod číslem 06/30. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Mgr. Zdeňka Profeldová.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 06/30 - formát PDF


tisk stránky