Fond neprováděl dostatečnou kontrolu žádostí o evropské dotace

Tisková zpráva - 10.7.2007


Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil hospodaření s finančními prostředky státního rozpočtu a Evropské unie určenými k realizaci opatření Společné zemědělské politiky zahrnutých do „Horizontálního plánu rozvoje venkova ČR pro období 2004 – 2006“ (HPRV). Z nedostatků zjištěných u Ministerstva zemědělství (MZe) a Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) je zřejmé, že výdaje nebyly v některých případech uskutečněny v souladu s předpisy Evropských společenství, a proto zde existuje určité riziko vydání rozhodnutí o vyloučení výdajů z financování ze strany Evropské komise.

„Jedná se zejména o nedostatečné provádění správních kontrol žádostí, jež vedlo k poskytování dotací i v případech, kdy nebyly ověřeny všechny podmínky pro jejich poskytnutí. Dále jde o nedostatky při využití výsledků kontrol, které vedly k tomu, že byly vyplaceny dotace v plné výši, ačkoliv mělo dojít k jejich snížení a v neposlední řadě se jedná o nedostatky při rozhodování o vrácení dotací,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Systém v zásadě naplňuje požadavky stanovené evropskou a národní legislativou pro oblast Společné zemědělské politiky (SZP) a je funkční. Na základě téměř 45 tisíc žádostí o dotaci podaných žadateli v rámci HRDP bylo v kontrolovaném období let 2004 až 2006 proplaceno téměř 15 miliard korun.

Kontrolované období odpovídalo realizaci Horizontálního plánu rozvoje venkova ČR pro období 2004 – 2006 po vstupu ČR do EU, v případě věcných souvislostí i období přípravy, eventuelně období od počátku roku 2007 do ukončení kontroly. Kontrolovány byly Ministerstvo zemědělství (MZe), Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) – centrální pracoviště a regionální odbory SZIF Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Olomouc, Opava, Praha a Ústí nad Labem.

„Zjistili jsme nedostatky například v legislativní činnosti - opožděné vydání a obsahové chyby předpisů, které ve svém důsledku způsobily zejména na počátku obtíže při realizaci HRDP. Chybí speciální předpis upravující v celém rozsahu rozhodování o poskytování dotací. Navíc MZe během tří let neprovedlo u SZIF žádnou veřejnosprávní kontrolu, jak mu ukládá zákon, přestože fondu poskytlo v tomto období více než 14 mld. Kč, “ řekl prezident Dohnal.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2006 pod číslem 06/26. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Mgr. Ing. Jiří Kalivoda.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky