MPO spolu s Czechinvestem nepostupovalo jednotně

Tisková zpráva – 10. prosince 2007


Další z akcí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) byla zaměřena na operační program Průmysl a podnikání (OPPP), prověření poskytování, čerpání a užití finančních prostředků. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest a vybraní koneční uživatelé podpory (seznam viz zpráva z kontrolní akce).

Kontrole u MPO byl podroben výkon funkce řídicího orgánu a platební jednotky se zaměřením na úroveň programové přípravy a metodického řízení podpory a systémů financování, kontroly monitorování a vyhodnocení OPPP. U agentury CzechInvest, která je v rámci OPPP u šesti programů zprostředkujícím subjektem, byla kontrolována úroveň implementačního procesu a systémů monitorování a kontroly realizace projektů. „Činnost jsme ověřili na vybraném vzorku 42 projektů s přiznanou částkou dotace přes 850 milionů korun, což představuje zhruba 9 % z celkové alokace OPPP na léta 2004 až 2006,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal. U vybraných konečných uživatelů podpory se kontroloři zaměřili na dodržování právních předpisů a pravidel MPO při financování a realizaci podpořených projektů.

„MPO při stanovení pravidel způsobilosti výdajů na činnosti spolufinancované ze strukturálních fondů (SF) nepostupovalo v souladu s právním předpisem Společenství a neposkytlo tato pravidla jednotně všem konečným uživatelům,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal. V důsledku toho např. tři z kontrolovaných konečných uživatelů zahrnuli do uznatelných nákladů ztráty ze směnných kurzů v celkové výši více než tři miliony korun.

Podle kontrolorů čerpání prostředků SF zpomaluje administrativně náročný systém implementace OPPP. „Průměrná doba mezi přijetím žádosti a vydáním rozhodnutí o poskytnutí dotace dosáhla 249 dní, u některých překročila 300 i 400 dní. Došlo i k případům, že koneční uživatelé obdrželi rozhodnutí o poskytnutí dotace spolu s podmínkami až po ukončení realizace projektů. Řada podmínek se tak stala bezpředmětnými,“ řekl Dohnal.

MPO jako řídicí orgán odpovědný za efektivnost a správnost řízení OPPP nevyhodnocovalo důvod časové náročnosti implementačního procesu.

„Kontrolou jsme dále zjistili, že MPO v rámci technické pomoci OPPP vynaložilo neopodstatněně částku přes 2 miliony korun na realizaci dvou výzkumných projektů, které nepřinesly patřičný efekt. Jejich výstupy obsahovaly převážně všeobecně známé skutečnosti,“ řekl Dohnal.

CzechInvest nedodržoval předepsané pracovní postupy stanovené v platných pravidlech MPO a nepostupoval u zakázek technické pomoci v souladu s usnesením vlády a pravidly MPO pro hospodaření s rozpočtovými prostředky. „U 35 projektů z celkem 42 prověřovaných nedodržel Czechinvest předepsanou šedesátidenní lhůtu k vyřízení. Průměrná doba vyřízení činila téměř dvojnásobek a u některých žádostí přesáhla 200 i 300 dnů,“ doplnil prezident NKÚ.

Při kontrole u konečných uživatelů byly v některých případech zjištěny nedostatky v oblasti zadávání veřejných zakázek, financování a realizace projektů a vedení účetnictví.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2004 až 2006, v případě věcných souvislostí i období předcházející a období do ukončení kontroly. Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2007 pod číslem 07/05. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ JUDr. Ing. Jiří Kalivoda.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


Operační program Průmysl a podnikání je programový dokument politiky hospodářské a sociální soudržnosti Evropské unie, zaměřené prioritně na pomoc hospodářsky slabým a strukturálně postiženým regionům členských zemí.

tisk stránky