Ministerstvo kultury bez připomínek schvalovalo akce s neúplnou projektovou dokumentací

Tisková zpráva - 17. ledna 2008


Cílem kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit hospodaření s prostředky státního rozpočtu poskytnutými na realizaci „Programu reprodukce investičního majetku v působnosti Ministerstva kultury“ (Program). Zjištěna byla celá řada závažných pochybení, zejména v činnosti Ministerstva kultury jako správce Programu, ale i u příjemců dotací.

„Ministerstvo kultury například nezpracovalo dokumentaci programu a nestanovilo tak věcné cíle, nezbytnost financování ze státního rozpočtu, či technicko-ekonomické, časové a finanční parametry. Nestanovilo také žádná kritéria a zásady pro zařazování akcí do Programu ani pro výběr akcí k realizaci. Nevytvořilo tak dostatečné podmínky pro posouzení efektivnosti a hospodárnosti vynakládání prostředků ze státního rozpočtu,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Přetrvávající nedostatky v přípravě akcí u investorů ovlivňovaly hospodárnost jejich realizace. „Ministerstvo kultury bez připomínek schvalovalo akce s neúplnou projektovou dokumentací či neúplným investičním záměrem nebo jejich dodatečná přepracování. Důsledkem byla vysoká rozestavěnost, prodražování akcí a prodlužování termínů, a tím i zvýšené nároky na prostředky státního rozpočtu.,“ řekl prezident Dohnal.

Například v průběhu realizace akce Rekonstrukce s dostavbou, Městské divadlo Brno došlo během let 2003 a 2004 ke zvýšení dotace o více než 144 mil. Kč doplňováním předmětu díla.

Kontrolní činnost MK v kontrolovaném období spočívala pouze v ojedinělé účasti zástupce ministerstva na kontrolních dnech stavby u některých akcí, a to zejména tehdy, když byly řešeny problémy financování stavby, vícepráce a změny závazných parametrů.

U Ministerstva kultury i u příjemců dotací byly problémy s nalezením dokladů, které by umožnily prověřit některé skutečnosti.

„Závažnost kontrolních zjištění je o to větší, že v minulosti jsme tento Program již kontrolovali (kontrolní akce č. 99/37 – Prostředky státního rozpočtu kapitoly Ministerstvo kultury na pořízení a technickou obnovu investičního majetku knihoven, muzeí, galerií a divadel). Zjistili jsme nedostatky zejména v přípravě akcí, v zadávání veřejných zakázek a v nedostatečné řídící a kontrolní činnosti Ministerstva kultury. Kontrolní závěr byl zveřejněn v částce 3/2000 Věstníku NKÚ. Zjištěné nedostatky ukazují, že přijatá opatření nebyla dostatečně účinná,“ řekl Dohnal.

Kontrolováno bylo období od roku 2002 do roku 2006 a v případě věcných souvislostí i období související. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo kultury (MK) a vybraní příjemci dotací: město Valašské Meziříčí, Městské divadlo Brno, Moravské zemské muzeum (Brno), Muzeum umění Olomouc, Národní muzeum (Praha), Národní památkový ústav (Praha), Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové a Východočeské muzeum v Pardubicích.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2007 pod číslem 07/10. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Antonín Macháček.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky