Dodavatelé informačních systémů měli přístup ke všem datům o projektech

Tisková zpráva – 23. ledna 2008


Cílem další z kontrol Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit hospodaření s majetkem státu a finančními prostředky při vytváření a provozu informačních systémů pro čerpání pomoci ze strukturálních fondů Evropské unie a Fondu soudržnosti.

Kontroloři NKÚ se zaměřili na funkčnost informačních systémů jednotlivých kontrolovaných osob, na stanovení programových podmínek před vynaložením výdajů i na postupy zadávání veřejných zakázek. Zajímala je také vyváženost smluvních vztahů s dodavateli a realizace výdajů. Celkové výdaje vynaložené v souvislosti s pořízením a provozem jednotlivých informačních systémů v letech 2001–2006 činily přes 254 milionů korun.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo financí (MF), Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a Centrum pro regionální rozvoj ČR (CRR).

„Koordinační role MMR při realizaci a využívání Monitorovacího systému strukturálních fondů (MSSF) selhávala, neboť jeho metodická vrstva pro programovací období 2004–2006 postrádala definici centrálně monitorovaných dat, jejich zdrojů a určení jejich závaznosti pro jednotlivé implementační subjekty. Metodická vrstva MSSF pro programovací období 2007–2013 byla ze strany MMR implementována s více než sedmiměsíčním zpožděním oproti termínu stanovenému vládou,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

NKÚ dále zjistil, že kontrolované informační systémy (IS) v některých případech poskytovaly chybné výstupy nebo požadované výstupy v IS chyběly a přenosy dat mezi IS v některých případech selhávaly.

Kontrola dále prokázala, že MPSV a MF zadaly veřejné zakázky na pořízení nebo provoz kontrolovaných IS formou výzvy jednomu zájemci, aniž byly pro tento způsob zadání splněny podmínky. V případě MF a MPO byly zjištěny nedostatky při stanovení věcných, časových a finančních podmínek výdajů na pořízení a provoz kontrolovaných IS.

Rozpočtovou kázeň porušily jak MMR, tak MPSV. „MMR uhradilo část výdajů rozpočtové kapitoly MF, uhradilo plnění nad rámec uzavřené písemné smlouvy a uskutečnilo nehospodárný výdaj v celkové výši téměř čtyři miliony korun. MPSV zase uhradilo plnění nad rámec uzavřené písemné smlouvy za téměř jeden milion korun,“ řekl prezident Dohnal.

MPSV neoprávněně nárokovalo proplacení výdajů z technické pomoci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů a JPD3 (Jednotný programový dokument pro Cíl 3) v celkové výši přes jeden a čtvrt milionu korun. Nepřijalo také opatření k nápravě při zjištění tohoto nedostatku, který byl odhalen interním auditem. Rovněž u MF byly zjištěny nedostatky při provádění kontrol dle zákona o finanční kontrole.

NKÚ provedl kontrolu v době od dubna do října 2007. Kontrolováno bylo období od roku 2001 do roku 2006, v případě věcných souvislostí i období předcházející a období do ukončení kontroly.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2007 pod číslem 07/12. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Ing. Ludmila Brynychová.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky