Čerpání financí z programů spolufinancovaných EU na aktivní politiku zaměstnanosti bylo nízké

Tisková zpráva – 29. ledna 2008


Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil hospodaření při poskytování a využívání finančních prostředků na realizaci aktivní politiky zaměstnanosti (APZ). Ministerstvo práce a sociálních věcí provedlo v roce 2004 audit Systém hospodaření s prostředky aktivní politiky zaměstnanosti, který přinesl zlepšení.

„Po porovnání stavu zjištěného NKÚ v kontrolní akci č. 99/25, kdy byly kontrolovány prostředky státního rozpočtu a prostředky zahraniční pomoci určené na státní politiku zaměstnanosti, konstatujeme, že došlo ke zlepšení oproti skutečnému stavu zjištěnému v předchozí kontrole. Přesto byly zjištěny některé nedostatky,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Kontrolováno bylo období let 2005 až 2006, v případech věcných souvislostí rovněž roky předcházející a rok následný. Kontrolovanými osobami byli Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), úřady práce v Hodoníně, v Chomutově, v Mostě, v Olomouci, v Ostravě, a v Ústí nad Labem a vybraní příjemci aktivní politiky zaměstnanosti (seznam viz. zpráva z kontrolní akce).

Za nedostatky označil prezident Dohnal například nízké čerpání finančních prostředků určených na programy spolufinancované z rozpočtu EU. To bylo způsobeno zdlouhavou implementací programů, pro které byly finanční prostředky určeny. „Hlavními příčinami nečerpání byly zejména celková nepřipravenost implementace společných programů ČR a EU, složitá administrace a nedostatečné personální zabezpečení. Dále také rozdílná pravidla pro národní projekty realizované úřady práce a grantovými projekty Evropského sociálního fondu (ESF) a nepropojenost jednotlivých informačních systémů. Naštěstí to však nic nemění na skutečnosti, že závazek, který má evropská komise vůči ČR je neměnný a měl by být splněn do roku 2013 v částce zhruba 13 miliard EUR,“ řekl Dohnal.

Přijetí dokumentů Národní akční plán zaměstnanosti na období 2004 – 2006 a Národním programem reforem na léta 2005 až 2008 nezměnilo v kontrolovaném období let 2005 až 2006 nepříznivý stav v plnění cíle většího využití programů a projektů financovaných z ESF. Proti plánovanému čerpání finančních prostředků APZ na programy spolufinancované z rozpočtu EU v roce 2005 ve výši téměř dvě miliardy korun bylo skutečně vyčerpáno pouze 161 milionů. V roce 2006 bylo plánováno vyčerpat přes 2,2 miliardy, ve skutečnosti to však byly pouze necelé 1,3 miliardy.

Kontrola také ukázala, že v rozporu se zákonem o zaměstnanosti nebyl v dohodách o rekvalifikaci v rámci projektu ESF uveden závazek uchazeče o zaměstnání uhradit náklady rekvalifikace, pokud ji z vážných důvodů nedokončí nebo odmítne nastoupit do vhodného zaměstnání.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2007 pod číslem 07/06. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ JUDr. Jiří Drábek.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky