Ministerstvo zemědělství nevěnovalo podle NKÚ dostatečnou pozornost vyhodnocování výsledků auditů orgánů EU

Tisková zpráva 15. února 2008


Podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) je systém poskytování přímých plateb v zásadě funkční a naplňuje požadavky stanovené právními předpisy Evropských společenství a ČR pro oblast Společné zemědělské politiky (SZP). Na základě téměř 95 tisíc žádostí o přímé platby bylo v kontrolovaném období proplaceno více než 37 miliard korun.

Za varující však považuje prezident NKÚ František Dohnal například to, že systém (MF, MZe) vykazuje nedostatky v organizaci a provádění finančních kontrol. “Existovaly nedostatky v delegování některých činností ze Státního zemědělského intervenčního fondu na Ministerstvo zemědělství, pokud jde o přijímání žádostí o oddělenou platbu za cukr pro rok 2006. Problémy působí i nedostatek finančních prostředků ve státním rozpočtu na financování přímých plateb. SZIF tak čerpal se souhlasem MZe úvěr od komerčního bankovního ústavu a úroky, které k 30. červnu 2007 dosáhly více než 1,3 miliony Kč, představují dodatečné zatížení státního rozpočtu. Vážný je také nesoulad národních předpisů s předpisy Evropských společenství spočívající zejména v omezené časové působnosti příslušných nařízení vlády. MZe nevěnovalo dostatečnou pozornost vyhodnocování výsledků auditních misí orgánů EU,“ řekl prezident Dohnal.

Nelze podle něho opomenout ani skutečnost, že v rámci této kontrolní akce byly zjištěny obdobné nedostatky, které byly již konstatovány v kontrolní akci NKÚ č. 06/26 – Finanční prostředky určené na realizaci Společné zemědělské politiky. Ta byla zaměřena na Horizontální plán rozvoje venkova.

Cílem kontroly NKÚ bylo prověřit, zda prostředky státního rozpočtu a Evropské unie určené k přímým platbám v rámci realizace SZP byly poskytnuty a použity v souladu se stanovenými podmínkami. Kontrolováno bylo období od roku 2004 do roku 2006, v případě věcných a časových souvislostí i období předcházející a do ukončení kontroly.

Kontrolovány byly Ministerstvo financí (MF), Ministerstvo zemědělství (MZe), centrální pracoviště a regionální odbory Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) a další osoby (seznam viz zpráva z kontrolní akce).

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2007 pod číslem 07/11. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ JUDr. Ing. Jiří Kalivoda.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky