Účetnictví Ministerstva obrany nebylo průkazné

TISKOVÁ ZPRÁVA – 25. března 2008


Tento závěr uvádí ve své zprávě Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), jeho kontroloři se tentokráte zaměřili na prověření hospodaření s nemovitým majetkem, s nímž je příslušné hospodařit Ministerstvo obrany (MO). „Inventarizaci majetku a závazků provádělo ministerstvo formálně. Nezjistilo skutečný stav pozemků a nedokončeného dlouhodobého hmotného majetku a neověřilo, zda skutečnost odpovídá stavu vedenému v účetnictví,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Kontroloři se zaměřili zejména na evidenci nemovitého majetku - jeho nabývání, příslušnost s ním hospodařit a také na pronájem i nájem nemovitého majetku.

„Ministerstvo obrany vykázalo v roce 2005 a v roce 2006 nesprávné konečné zůstatky na účtu, protože účtovalo a vykazovalo pozemky, k nimž nemělo příslušnost hospodařit nebo pozemky, o nichž bylo účtováno vícenásobně, případně nebyly některé pozemky v evidenci katastru nemovitostí nalezeny,“ řekl Dohnal. Ministerstvo podle jeho dalších slov neúčtovalo v účetních knihách o skutečnostech, které jsou předmětem účetnictví, do období, s nímž tyto skutečnosti časově a věcně souvisejí, takže účetnictví nebylo v kontrolovaném období úplné.

Kontrola byla provedena v období od května 2007 do ledna 2008. Kontrolovaným obdobím byly roky 2005 až 2006, v případě věcných souvislostí i období předcházející a období do ukončení kontroly.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2007 pod číslem 07/14. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Mgr. Zdeňka Profeldová.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky