Téměř u všech řízených střel v armádě je překročena technická životnost

TISKOVÁ ZPRÁVA – 12. června 2008


Dokumenty Ministerstva obrany (MO) zabývající se činností a rozvojem Armády České republiky (AČR) v období let 2009–2014 neřeší potřeby protivzdušné obrany. Do doby ukončení kontroly neexistoval ani dlouhodobý výhled rozvoje resortu obrany. Vládou bylo uloženo zpracovat jej do 30. června 2008. K těmto závěrům došel ve své zprávě Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který se tentokrát zaměřil na hospodaření s majetkem státu a s peněžními prostředky určenými na rozvoj prostředků a infrastruktury protivzdušné obrany u AČR.

„U všech protiletadlových řízených střel ve výzbroji AČR (s výjimkou řízených střel kompletu RBS-70) je překročena dvojnásobně až trojnásobně výrobcem zaručovaná technická životnost. Další prodlužování životnosti přináší bezpečnostní riziko a nezaručuje spolehlivé použití. Nutné zkracování intervalů zkoušek zvyšuje výdaje na ošetřování těchto střel,“ uvedl Dohnal.

„Proces náhrady přenosných protiletadlových raketových kompletů byl zahájen již v roce 2002. Ministerstvo obrany neprovedlo marketingový průzkum a v roce 2004 oslovilo jediného dodavatele, s nímž uzavřelo kupní smlouvu na dodání přenosného protiletadlového raketového kompletu RBS 70 s cenou vyšší než jedna miliarda korun,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal. Zároveň však upozornil, že tento postup nebyl v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách v tehdy platném znění.

V roce 2008 byla přerušena ekologická likvidace řízených střel. Ve skladech zůstalo 2 215 řízených střel určených k likvidaci, u nichž bylo zastaveno sledování technického stavu. Odkládání likvidace vyvolává podle NKÚ další výdaje na skladování a znamená bezpečnostní riziko.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2003 až 2007, v případě věcných souvislostí i období předchozí a období do ukončení kontroly. Ta byla provedena od srpna 2007 do února 2008. Kontrolovanou osobou bylo Ministerstvo obrany, hodnota kontrolovaného majetku a peněžních prostředků státního rozpočtu činila celkem 3,1 mld. korun.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2007 pod číslem 07/21. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Ladislav Zeman.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky