Ministerstvo měnilo pravidla SROP v průběhu řízení

TISKOVÁ ZPRÁVA – 9. června 2008


Cílem kontrolorů Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit poskytování, čerpání a užití finančních prostředků určených v rámci Společného regionálního operačního programu (SROP) na rozvoj cestovního ruchu a na regeneraci a revitalizaci vybraných měst. V řízení částí SROP zaměřených na podporu regenerace a revitalizace vybraných měst a cestovního ruchu byly zjištěny systémové nedostatky. U příjemců podpory byly nedostatky méně významného charakteru.

„U Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) docházelo v průběhu řízení ke změnám pravidel pro žadatele a příjemce podpor. Od příjemců podpor nebylo vyžadováno plnění některých podmínek stanovených v Rozhodnutích, Podmínkách a Smlouvách. Také stanovení indikátorů a ukazatelů pro hodnocení přínosu opatření a projektů bylo nejednoznačné. To pak způsobilo nevěrohodné průběžné hodnocení přínosů,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Do doby ukončení kontroly vydalo MMR postupně devět verzí programového dodatku, deset verzí operačního manuálu SROP a deset verzí operačního manuálu pro grantová schémata. Pro každé z osmi kol výzev pro předkládání žádostí o podporu měnilo i příručku pro žadatele a příručku pro příjemce. Změny se týkaly např. zařazení nového subjektu mezi přijatelné příjemce podpory a její konečné uživatele, pojištění majetku pořízeného z dotace, kritérií výběru žádostí a minimální přípustné výše uznatelných nákladů projektů. Pro příjemce podpory i následnou kontrolu byla orientace v pravidlech programu složitá.

Jak dále uvedl Dohnal, ze SROP nebyl podpořen jeden z cílů koncepce cestovního ruchu - vybudování národního informačního a rezervačního systému cestovního ruchu včetně provázanosti turistických informačních center, přestože s takovou podporou programová dokumentace uvažovala. Ve vazbě na výši podpory nebylo dostatečně ověřováno, zda investiční projekty po ukončení realizace přinášejí výnos.

„Ministerstvo pro místní rozvoj by se mělo u dalších programů v novém programovém období 2007 až 2013 zaměřit na jednoznačné nastavení pravidel. Vytvořit účinný systém hodnocení pomocí agregovatelných a kvantifikovatelných ukazatelů, s průkazným stanovením očekávaných a skutečných hodnot. Samozřejmě by mělo i ověřovat výnosy z projektů ve vztahu k výši podpory,“ uvedl prezident Dohnal.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2004 až 2007, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující. Kontrola byla provedena v době od září 2007 do března 2008. Kontrolovanými osobami byli Ministerstvo pro místní rozvoj, Centrum pro regionální rozvoj ČR a vybraní příjemci podpory (seznam viz informace z kontrolní akce).

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2007 pod číslem 07/23. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Mgr. Marie Hošková.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky