Podle NKÚ se nedá vyhodnotit efektivita Státního programu podpory cestovního ruchu

TISKOVÁ ZPRÁVA – 28. listopadu 2008


Cílem kontrolní akce Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit poskytování, čerpání a použití finančních prostředků státního rozpočtu určených na realizaci Státního programu podpory cestovního ruchu a vyhodnotit očekávané přínosy. „Tato kontrolní akce navázala na obdobnou námi již provedenou (č. 03/06Státní program podpory cestovního ruchu) a opakovaně jsme zjistili, že při realizaci Státního programu podpory cestovního ruchu nebylo MMR schopno dostatečně zabezpečit základní principy programového financování,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Jak dále prezident uvedl, týká se to především málo konkrétního a obecného stanovení cílů programu a jeho podprogramů. Skutečnost, že MMR nevypracovalo systém kvantifikace společenských přínosů, neumožňuje podle kontrolorů věrohodně provádět příslušné společensko-ekonomické analýzy tak, aby mohla být srovnávána předpokládaná společenská efektivnost s efektivností vynaložených prostředků po skončení státní podpory.

Systém výběru akcí pro zajištění realizace výše uvedeného programu umožnil značnou míru subjektivity při poskytování dotací jednotlivým žadatelům. „MMR nevěnovalo dostatečnou pozornost průběhu posuzování, hodnocení a vybírání akcí k realizaci. Konečným důsledkem byla netransparentnost celého procesu výběru akcí, na kterou NKÚ poukázal již při kontrolní akci č. 03/06,“ zdůraznil Dohnal.

MMR v průběhu realizace programu nepostupovalo v souladu s parametry a pravidly uvedenými v dokumentaci a také v pokynech pro žadatele. Umožňovalo zejména překračování maximálních cen parametrů, přistupovalo rozdílně ke stanovení věcných ukazatelů u srovnatelných akcí apod.

„MMR v rámci podprogramu podpora sportovně rekreačních aktivit poskytlo dotace i na akce, jejichž hlavním účelem nebyla podpora cestovního ruchu. Například dotaci ve výši přes 1,5 milionu korun na výměnu podlahy v hale na házenou, ačkoliv halu využívá z 80 % vrcholový extraligový házenkářský oddíl a z 20 % místní univerzita a další sportovní oddíly. U příjemců dotací jsme zjistili nedodržování závazných podmínek čerpání dotace, které byly součástí rozhodnutí o účasti státního rozpočtu na financování akcí zmiňovaného programu. Takové nedostatky svědčí o tom, že dodržování podmínek čerpání dotace nebylo ze strany MMR důsledně kontrolováno,“ řekl prezident Dohnal.

Kontrola byla provedena v době od dubna do srpna 2008. Kontrolovaným obdobím byly roky 2005 až 2007, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující. Kontrolovanými osobami byli Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) a vybraní příjemci podpory (seznam viz informace z ukončené kontrolní akce).

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/15. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Petr Skála.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


Státní program podpory cestovního ruchu je součástí realizace záměrů koncepce státní politiky cestovního ruchu České republiky. Státní podpora cestovního ruchu prostřednictvím uvedeného programu byla zahájena v roce 2001, v roce 2004 schválila vláda jeho zaměření pro období let 2004 až 2007. V této době bylo na podporu cestovního ruchu prostřednictvím výše zmíněného programu poskytnuto ze státního rozpočtu celkem 595 milionů korun.

tisk stránky