Pozemkový fond neprodával nemovitosti za nejvyšší ceny

TISKOVÁ ZPRÁVA – 3. prosince 2008


Cílem další z kontrol Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit zákonnost a transparentnost prodeje nemovitostí ve vlastnictví státu a správě Pozemkového fondu České republiky (PF ČR). „Prověřovali jsme, zda Pozemkový fond při prodeji postupoval v souladu s právními předpisy, zda v oblasti převodu nemovitostí vytvořil prostředí, kde všechny rozhodovací procesy jsou průhledné a kontrolovatelné,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Kontrolou bylo zjištěno, že Pozemkový fond do 13. dubna 2006 upřednostňoval nabídku zemědělských pozemků podle zákona č. 95/1999 Sb., o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby …., před veřejnou nabídkou zemědělských pozemků na vypořádání restitučních nároků oprávněných osob podle zákona č. 229/1991 Sb. o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, přesto, že v daných katastrálních územích nebyly vypořádány restituční nároky.

„Z kontrolovaného vzorku 225 kupních smluv v 90 z nich převedl PF ČR celkem 444 pozemků bez předchozí nabídky oprávněným osobám, i když v příslušných katastrálních územích nebyly vypořádány restituční nároky v hodnotě přes 81 milionů korun. PF ČR tak postupoval přesto, že stejné zjištění obsahoval i kontrolní závěr NKÚ z kontrolní akce č. 02/14Nemovitý majetek státu ve správě Pozemkového fondu České republiky“. Stejně tak nález Ústavního soudu uvádí, že PF ČR nesmí upřednostňovat postup podle zákona č. 95/1999 Sb. před uspokojením závazků státu vzniklých podle zákona č. 229/1991 Sb.,“ řekl prezident Dohnal.

Kontroloři dále zjistili, že PF ČR realizoval všechna tři kola soutěže dle zákona č. 95/1999 Sb. nebo výběrového řízení dle zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky i v případě účasti jediného zájemce. Tím popřel princip soutěže prodat nemovitosti za nejvyšší ceny, neboť tomuto jedinému zájemci stačilo podat značně nižší nabídku až ve třetím kole.

„Z kontrolního vzorku 430 prodávaných pozemků bylo ve třetím kole soutěže převedeno celkem 145 pozemků. Z toho 62 bylo převedeno v soutěži, které se účastnil pouze jediný zájemce, jenž platnou nabídku podal až ve třetím kole. Nabídková cena pro první kolo činila u těchto 145 pozemků přes 43,5 mil. korun. Dosažená kupní cena ve třetím kole byla 8 269 000 korun, tj. o více než 35 milionů méně,“ uvedl prezident Dohnal. Dodal, že ze 152 kontrolovaných výběrových řízení se 103 účastnil pouze jediný zájemce, který nabídku podal ve třetím kole, kde 182 nemovitostí bylo převedeno za cenu 17,5 mil. korun, což bylo o více než 93 milionů méně než cena pro první kolo.

Současná právní úprava podle NKÚ nedostatečně řeší například povinnost obcí vyvěšovat na úřední desce oznámení o zahájení prodeje pozemků v termínu požadovaném PF ČR a zpětně oznamovat PF ČR počátek a konec vyvěšení. Zákon dále umožňuje povolení splátek kupní ceny na dobu 30 let při současném neomezení minimální výše splátek. To způsobuje neúměrný nárůst pohledávek PF ČR, přičemž mnohdy roční splátka nekryje ani náklady spojené s její správou. Kontroloři také poukazují na to, že právní úprava neobsahuje podrobnější úpravu obchodní veřejné soutěže dle zákona č. 95/1999 Sb. a veřejného výběrového řízení dle zákona č. 569/1991 Sb. Legislativa neřeší ani povinnost vytvářet rezervy státní půdy pro budoucí potřeby státu.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2004 až 2007, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující. Kontrolovanou osobou byl Pozemkový fond České republiky (PF ČR). Kontrolováno bylo ústředí PF ČR a jeho územní pracoviště Mladá Boleslav, Šumperk, Chomutov, České Budějovice, Havlíčkův Brod, Tachov a Jičín.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/12. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala Mgr. Zdeňka Profeldová.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky