NKÚ opakovaně zjistil nedostatky u plateb v rámci Společné zemědělské politiky

TISKOVÁ ZPRÁVA – 4. prosince 2008


Cílem kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit, zda prostředky státního rozpočtu a Evropské unie určené k platbám v rámci opatření společných organizací trhu byly poskytnuty a použity v souladu se stanovenými podmínkami. „Musíme konstatovat, že poskytování těchto plateb je v zásadě funkční a naplňuje požadavky stanovené právními předpisy Evropských společenství a ČR. Neprobíhalo však zcela bez chyb,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Za významnější zjištění je nutno podle Dohnala považovat například skutečnosti, že u Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) byly zjištěny některé chyby v aplikaci správního řádu. „Přestože řada lhůt nebyla příjemci dodržována, SZIF pokračoval v&nsp;administraci žádostí, aniž by je na nedostatky upozornil a vyzval je k nápravě. SZIF neprováděl v některých případech „kontrolu na místě“, přestože si to sám v pravidlech stanovil. U dvou příjemců bylo zjištěno krácení daně z přidané hodnoty v celkové výši téměř 1,3 milionu korun,“ řekl prezident Dohnal.

Podle kontrolorů nelze opomenout skutečnost, že v rámci této kontrolní akce byly opakovaně zjištěny nedostatky, které byly již konstatovány v kontrolních závěrech z kontrolních akcí NKÚ č. 06/26Finanční prostředky určené na realizaci Společné zemědělské politiky a č. 07/11Finanční prostředky určené na realizaci Společné zemědělské politiky – přímé platby. SZIF například neprováděl se souhlasem Ministerstva financí finanční vypořádání dotací na Společnou zemědělskou politiku (SZP), přestože ze zákona takovou povinnost měl.

Ministerstvo zemědělství (MZe) neprovádělo roční vypořádávání vzniklých kurzových rozdílů v rámci Společné zemědělské politiky ani v souvislosti s financováním společné organizace trhu. Nevyřešena zůstává úprava rozpočtových pravidel, pokud jde o uplatnění správního řádu při rozhodování o poskytování dotací.

„Doporučujeme, aby SZIF v případě podpory v rámci programu Podpora spotřeby školního mléka informoval žadatele, že tato podpora je dotací k ceně dle zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty. V případě podpory pro předběžně uznané skupiny producentů ovoce a zeleniny aby uváděl u vydávaných rozhodnutí o poskytnutí podpory způsob výpočtu výše podpory, aby si příjemci mohli ověřit její správnost. A také doporučujeme, aby SZIF v případě podpory pro organizace producentů ovoce a zeleniny prováděl pravidelné „kontroly na místě“, a to nejen u zmíněných organizací, ale také u jejich jednotlivých členů,“ uvedl prezident Dohnal.

V letech 2006 a 2007 bylo na platby realizované v rámci Společné zemědělské politiky – společné organizace trhu u podpor vybraných ke kontrole NKÚ poskytnuto více než 585 milionů korun. NKÚ provedl kontrolu více než 84 % těchto výdajů.

Kontrola byla prováděna od ledna do srpna 2008 u kontrolovaných osob: Ministerstvo zemědělství (MZe), Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), 32 vybraných příjemců finančních prostředků (viz informace z kontrolní akce). Kontrolováno bylo období let 2006 a 2007, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/05. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ JUDr. Ing. Jiří Kalivoda.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky