Ministerstvo zemědělství nedodržovalo podle NKÚ zákon o účetnictví

TISKOVÁ ZPRÁVA – 8. ledna 2009


Kontrolou hospodaření Ministerstva zemědělství (MZe) s nemovitým majetkem státu byly zjištěny zejména závažné nedostatky v dodržování zákona o účetnictví (č. 563/1991 Sb.). Cílem kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit hospodaření s nemovitým majetkem, včetně souvisejících peněžních prostředků a finančních transakcí u MZe, a přezkoumat vnitřní kontrolní systém v této oblasti.

„MZe při inventarizaci k 31. prosinci 2007 nezjistilo inventarizační rozdíly mezi majetkem v účetnictví a skutečností dle katastru nemovitostí. Inventurní soupisy nebyly předloženy za všechny vnitřní organizační jednotky a neobsahovaly vždy všechny povinné náležitosti,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal. Dodal, že i soupisy přírůstků a úbytků hmotného majetku od data provedení fyzické inventury do konce účetního období vykazovaly nedostatky. Při inventarizaci ministerstvo nezjistilo, že některé položky ve výši přes 2,4 milionu korun vykazované na účtu 042 – Nedokončený dlouhodobý hmotný majetek, nesplňují identifikační znaky majetku.

„V důsledku výše uvedených skutečností, je účetnictví Ministerstva zemědělství za rok 2007 neúplné, neboť MZe v účetnictví nevedlo a v účetní závěrce nevykazovalo některé nemovitosti, se kterými bylo příslušné hospodařit. Účetnictví MZe je též neprůkazné, protože ministerstvo neprovedlo inventarizaci v souladu se zákonem o účetnictví,“ uvedl Dohnal.

„Kontrolou jsme zjistili také nedostatky v dodržování zákona o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích (č. 219/2000 Sb.). Ministerstvo zemědělství pronajímalo dočasně nepotřebné nemovitosti,“ řekl František Dohnal.

Pokyn MZe, kterým se řídilo v období od 1. ledna 2001 do 25. července 2007, v rozporu se zákonem č. 219/2000 Sb. stanovil oproti platným tržním cenám zvýhodnění pro neziskové zemědělské organizace na úrovni cca 30 % - 50 % tržního nájemného v Kč/m2/rok obvyklého v daném místě a čase. Ministerstvo ve zjištěných čtyřech případech nově neupravilo dobu trvání nájemního vztahu po uplynutí pěti let od účinnosti uvedeného zákona, kdy nájemní vztah skončil, a dále pokračovalo v plnění bez právního důvodu.

Kontrolovaným obdobím byl rok 2007, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující do doby ukončení kontroly. Kontrolovanou osobou bylo Ministerstvo zemědělství (MZe).

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/18. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Ing. Jaromíra Steidlová.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky