Ministerstvo financí chybovalo při budování státní pokladny

Tisková zpráva - 12. ledna 2009


Cílem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit rozsah a použití finančních prostředků vynaložených na budování Státní pokladny (SP). Kontrolováno bylo období od roku 2003 do roku 2008 u Ministerstva financí (MF). Kontrolou výše uvedených finančních prostředků bylo u MF zjištěno porušení některých ustanovení zákona o veřejných zakázkách, o rozpočtových pravidlech a o účetnictví.

„Zjištěny byly také nedostatky v informacích o čerpání finančních prostředků vynaložených na budování Státní pokladny v rámci projektů financovaných z rozpočtu EU v závěrečných účtech kapitoly 312 – Ministerstvo financí, čímž ministerstvo porušilo příslušnou vyhlášku,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Podle kontrolorů nebylo financování budování Státní pokladny z prostředků státního rozpočtu přehledné, protože MF i po schválení programu 212 910 – Výstavba, obnova a provozování centrálně řízených ICT resortu Ministerstva financí v letech 2005–2010, jehož součástí byl podprogram 212 911 – Integrovaný systém Státní pokladny, financovalo budování SP nadále i z programu 212 010 – Rozvoj a obnova materiálně technické základny systému řízení MF.

„Ministerstvo nedodrželo harmonogram budování Státní pokladny, neboť do doby ukončení naší kontroly v říjnu 2008 nevybudovalo Integrovaný rozpočtový systém, který měl být zprovozněn do konce roku 2007,“ doplnil prezident Dohnal.

Právní předpisy ke dni ukončení kontrolní akce neupravují ani pojem „Státní pokladna“ ani pravidla fungování jejího systému, přestože dle záměru vytvoření Státní pokladny měl celou oblast komplexně upravovat zákon o státní pokladně.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/14. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ JUDr. Ing. Jiří Kalivoda.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky