Evidence pohledávek na pojistném na sociální zabezpečení se podle NKÚ zlepšila

Tisková zpráva - 13. ledna 2009


Pojistné na sociální zabezpečení je svým objemem nejvýznamnějším příjmem státního rozpočtu. V roce 2007 činily příjmy z tohoto pojistného 35,8 % celkových příjmů státního rozpočtu. Cílem kontrolorů Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo proto prověření postupu České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) při odepisování nedoplatků na pojistném a při správě a evidenci odepsaných nedoplatků na pojistném.

Celková výše pohledávek na pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti vykázaná ČSSZ se od roku 2004 postupně snižuje. K 31. prosinci 2007 činila jejich výše přes 57 miliard korun, což je o 7,5 % méně než k 31. prosinci 2005.

ČSSZ ve správních, soudních a konkursních řízeních vymohla v roce 2006 přes čtyři miliardy korun, v roce 2007 přes 4,5 miliardy. V ukončených konkursních řízeních byly v roce 2006 uspokojeny pohledávky ve výši přes 317 milionů korun, v roce 2007 přes 337 milionů. „Výsledek konkursních řízení se z hlediska uhrazených pohledávek na pojistném vyznačoval nízkou efektivitou, která byla způsobena zejména nedostatkem majetku na straně úpadců. Kontrolou postupu při vymáhání pohledávek na pojistném jsme na straně OSSZ (okresních správ sociálního zabezpečení) nezjistili chyby nebo prodlení, které by měly za následek zmaření výkonu rozhodnutí,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Při kontrole účtování o pohledávkách na pojistném kontroloři zjistili, že ČSSZ nedopočítala a v účetnictví k 31. prosinci 2007 nevykázala nárok na penále minimálně ve výši 18,4 milionů Kč zjištěný z tzv. průběhu výpočtu účtu u sedmdesáti sedmi vybraných plátců na kontrolovaných OSSZ. ČSSZ také nezpracovala inventurní soupisy pohledávek na pojistném k 31. prosinci 2007 v souladu se zákonem o účetnictví. Tyto soupisy obsahovaly výši konečných zůstatků analytických účtů pohledávek za organizacemi, malými organizacemi a OSVČ, která byla o více než 5,4 mld. korun nižší než skutečná hodnota pohledávek na pojistném k uvedenému datu.

„Provedenou kontrolou jsme také ověřili, že v kontrolovaném období došlo ke zkrácení nepřijatelně dlouhých lhůt při vyhotovování výkazů nedoplatků zjištěných při kontrolní akci č. 04/30, “ řekl prezident Dohnal.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2006 a 2007, v případě věcných souvislostí i období předcházející nebo následující.

Kontrolované osoby: Česká správa sociálního zabezpečení, Okresní správa sociálního zabezpečení Brno-venkov, Okresní správa sociálního zabezpečení České Budějovice, Okresní správa sociálního zabezpečení Jihlava, Okresní správa sociálního zabezpečení Liberec (OSSZ), Okresní správa sociálního zabezpečení Olomouc, Okresní správa sociálního zabezpečení Pardubice, Okresní správa sociálního zabezpečení Praha-východ.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/04. Kontrolu řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Antonín Macháček.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky