NKÚ zkontroloval hospodaření státních příspěvkových organizací v působnosti Ministerstva kultury

TISKOVÁ ZPRÁVA – 23. dubna 2009


Cílem kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit nakládání s majetkem státu, s příspěvkem na provoz a s finančními prostředky poskytnutými na program Rozvoj a obnova materiálně-technické základny vybraným státním kulturním organizacím.

Kontrolou bylo zjištěno, že Ministerstvo kultury jako zřizovatel Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, Státní opery Praha, Národního filmového archivu a Moravské galerie v Brně nevymezilo ve zřizovacích listinách majetek svěřený těmto příspěvkovým organizacím buď vůbec, nebo bylo vymezení majetku neúplné či chybné.

Uměleckoprůmyslové muzeum a státní opera hospodařily v kontrolovaných letech s nepotřebnými a nepoužitelnými zásobami z minulých let, které nebyly v dostatečné míře likvidovány. „Zásoby jsou v současné době prakticky neprodejné. Jedná se např. o publikace k dříve realizovaným výstavám nebo nepotřebný materiál, propagační předměty a vytištěné programy, které nejsou aktuální a nebudou dále využívány. Tento stav není ani u jedné z výše jmenovaných příspěvkových organizací řešen od roku 2005,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Kontroloři dále ve zprávě uvádějí, že se Národní filmový archiv písemně dohodl s právnickou osobou na prominutí části dluhu. Prominutí dluhu je však podle zákona o majetku ČR (219/2000 Sb.) zcela výjimečným nakládáním s pohledávkou státu a může se týkat jen fyzické osoby.

Uměleckoprůmyslové muzeum nezahrnulo částku 1 101 560 EUR přijatou jako náhradu škody do výnosů za příslušné zdaňovací období a přijatou částku nezdanilo v souladu se zákonem o daních z příjmů.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2005 až 2007, v případě věcných souvislostí i období předcházející. Kontrola byla prováděna v době od srpna 2008 do února 2009.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo kultury, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Státní opera Praha, Národní filmový archiv a Moravská galerie v Brně.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/23. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Mgr. Marie Hošková.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky