ČKA nevyužila podle NKÚ všechny možnosti k dosažení maximálních výnosů z majetku státu

TISKOVÁ ZPRÁVA – 8. července 2009


Cílem kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit nakládání s majetkem státu, se kterým byla příslušná hospodařit Česká konsolidační agentura (ČKA) v době před ukončením své činnosti k 31. prosinci 2007, a jeho přechod na Ministerstvo financí (MF).

„Kontrola prokázala u ČKA porušení zákona o účetnictví například v oblasti inventarizace nebo oceňování akcií při jejich převzetí. Tím, že ČKA nepostupovala v souladu se zákonem o účetnictví, vykazuje MF převzatý majetek ve vyšší hodnotě,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

ČKA se podle dalších slov Dohnala ani v posledním roce činnosti nepodařilo maximalizovat zisky z prodeje pohledávek, majetkových účastí a cenných papírů. V případě postoupených pohledávek, kdy ČKA byla povinna vydat postupníkovi plnění přijatá na tyto pohledávky, bylo zjištěno značné podhodnocení v ocenění těchto pohledávek organizačním poradcem. Při prodeji akcií jejich emitentům ČKA nepožadovala cenu, která by byla přiměřená hodnotě akcií, a ani si tuto cenu nezjišťovala.

Porovnání hodnoty předaných pohledávek s hodnotou pohledávek vedených v hlavní knize ČKA nebylo podle kontrolorů možno provést, neboť v dílčích protokolech předávaných pohledávek strategického a zbytkového portfolia nebyla hodnota předávaných pohledávek vyčíslena.

„Ministerstvo financí neprovedlo v roce 2007 u ČKA žádnou kontrolu, ačkoli na nutnost důsledného plnění kontrolní působnosti upozorňoval NKÚ již v kontrolním závěru z předchozí kontrolní akce (č. 03/11),“ uvedl prezident Dohnal.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2007 a 2008, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující. Kontrolovanou osobou bylo Ministerstvo financí.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/31. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala Mgr. Zdeňka Profeldová.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky