Příjmy z pojistného Vojenské zdravotní pojišťovny ČR byly dle NKÚ použity na úhradu vykázané zdravotní péče

TISKOVÁ ZPRÁVA - 10. srpna 2009


Prověřit hospodaření Vojenské zdravotní pojišťovny České republiky (VoZP) s prostředky vybíranými na základě zákona na veřejné zdravotní pojištění bylo cílem další z kontrol Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Příjmy VoZP z vybraného pojistného po přerozdělení činily v roce 2006 přes 9 miliard korun a v dalším roce více než 10 miliard.

„Sledované údaje o hospodaření Vojenské zdravotní pojišťovny vypovídají, že příjmy z pojistného, 95 % v roce 2006 a 90 % v roce 2007, byly použity na úhradu vykázané zdravotní péče. Úhrady za zdravotní péči prováděla pojišťovna včas a dle cenových ujednání,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Stěžejní činností zdravotní pojišťovny je výběr pojistného na veřejné zdravotní pojištění, správa svěřených prostředků a financování zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Veškeré vybrané pojistné je příjmem základního fondu zdravotního pojištění a podléhá přerozdělování.

V oblasti uzavírání smluv se zdravotnickými zařízeními však pojišťovna důsledně nepostupovala podle příslušných prováděcích vyhlášek k zákonu o veřejném zdravotním pojištění. Smlouvy neměly vyhláškami stanovené náležitosti, např. ze 45 kontrolovaných smluv s lázeňskými zdravotnickými zařízeními 26 neobsahovalo informace o věcném a technickém vybavení a personálním zajištění. Pojišťovna také vůči některým zdravotnickým zařízením neuplatnila korekční koeficient, přestože zákon stanoví jeho uplatnění jako povinnost. Kontrolu poskytnuté zdravotní péče prováděla VOZP především pomocí svého informačního systému a kontrolami výstupů z tohoto systému prostřednictvím revizních lékařů. V jednotlivých zdravotnických zařízeních byly fyzické kontroly revizními lékaři pojišťovny prováděny minimálně.

Pojišťovna také neprokázala, že provedla k 31. prosinci 2006 a k 31. prosinci 2007 (tj. za kontrolované období) dokladovou inventuru pohledávek z veřejného zdravotního pojištění podle zákona o účetnictví. Při kontrole byla podle slov Františka Dohnala zjištěna také řada nedostatků právních předpisů upravujících oblast veřejného zdravotního pojištění.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2006 a 2007 a v případě věcných souvislostí i předchozí období a období do ukončení kontroly. Kontrola byla provedena v době od října 2008 do května 2009 u Vojenské zdravotní pojišťovny České republiky. Kontrolováno bylo ústředí Vojenské zdravotní pojišťovny České republiky a její pobočky Hradec Králové, Olomouc, Plzeň a Praha.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/36. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ JUDr. Eliška Kadaňová.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky