NKÚ kontroloval majetek státu, se kterým hospodaří policejní školy Ministerstva vnitra

TISKOVÁ ZPRÁVA – 3. srpna 2009


Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil hospodaření a nakládání s dlouhodobým hmotným majetkem státu, se kterým jsou příslušné hospodařit policejní školy Ministerstva vnitra (MV). Kontrolou bylo zjištěno, že ministerstvo jako správce programu Rozvoj a obnova materiálně technické základny školství, vzdělávání a tělovýchovy schvalovalo jednotlivé investiční záměry akcí i v případě, že neobsahovaly veškeré náležitosti stanovené vyhláškou o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku.

V kontrolovaném období let 2007 a 2008 provedlo ministerstvo následnou veřejnosprávní kontrolu jen u Vyšší policejní školy (VPŠ) v Pardubicích. Kontroly úzce zaměřené na zadávání podlimitních veřejných zakázek byly vykonány u VPŠ a Střední policejní školy (SPŠ) v Praze a v Holešově. U VPŠ v Brně neprovedlo Ministerstvo vnitra za posledních šest let žádnou veřejnosprávní kontrolu.

„V oblasti evidence a inventarizace majetku bylo u všech kontrolovaných policejních škol Ministerstva vnitra zjištěno nesprávné vykazování drobného dlouhodobého hmotného majetku v rozvahové položce,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

U VPŠ a SPŠ v Praze a VPŠ a SPŠ v Holešově byly zjištěny nesrovnalosti mezi majetkovou evidencí a údaji v katastru nemovitostí. VPŠ a SPŠ v Praze neměla v katastru nemovitostí na svých listech vlastnictví zapsány budovy v pořizovací ceně téměř 145 milionů korun umístěné na 15 stavebních parcelách. VPŠ a SPŠ v Holešově ve své majetkové evidenci ani v účetnictví neměla uvedenu stavbu zapsanou v katastru nemovitostí. Nedostatky byly zjištěny také v případě nabývání dlouhodobého hmotného majetku.

Kontrola byla provedena v době od ledna do dubna 2009. Kontrolovaným obdobím byly roky 2007 a 2008, v případě věcných souvislostí i období předchozí a období do ukončení kontroly. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo vnitra, Vyšší policejní škola a Střední policejní škola Ministerstva vnitra v Holešově, Vyšší policejní škola a Střední policejní škola Ministerstva vnitra v Praze, Vyšší policejní škola Ministerstva vnitra v Brně, Vyšší policejní škola Ministerstva vnitra v Jihlavě a Vyšší policejní škola Ministerstva vnitra v Pardubicích.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2009 pod číslem 09/01. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Ladislav Zeman.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky