Rozdělené kompetence ministerstev negativně ovlivnily správu pohledávek z poskytnutých návratných finančních výpomocí

TISKOVÁ ZPRÁVA – 18. září 2009


Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil postup Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Ministerstva zemědělství (MZe) při správě pohledávek z poskytnutých návratných finančních výpomocí (NFV) a postup finančních orgánů při správě odvodů za porušení rozpočtové kázně ze strany příjemců NFV. Kontroloři zjistili, že MPO, MZe a Ministerstvo financí (MF) nezajistily, aby prostřednictvím finančních úřadů (FÚ) mohla být v souladu s rozpočtovými pravidly včas a řádně uplatněna práva státu na odvod neoprávněně zadržených prostředků a penále.

„Uvedená ministerstva neoznámila všechny případy, kdy příjemce finanční výpomoci uhradil splátku po termínu splatnosti. Penále, které by byli příjemci ve zjištěných případech povinni odvést do státního rozpočtu, činilo 2,4 mil. korun,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Některé pohledávky z NFV ve výši 3,7 mil. Kč nebyly vedeny v účetnictví MPO, ani v evidenci kontrolovaných FÚ, které přitom postupovaly v souladu s právními předpisy.

I při správě pohledávek z NFV poskytnutých v letech 1991–1995 přetrvávaly problémy vyplývající z rozdělených kompetencí (MZe a MF/FÚ), zejména při uplatňování pohledávek v konkursních řízeních a vymáhání smluvních úroků. K 31. prosinci 2007 evidovalo 16 kontrolovaných FÚ nedoplatky na úrocích ve výši 17,4 mil. Kč, u nichž nebylo zahájeno vymáhání. Do konkursů prohlášených v letech 2000 až 2007 nebyly MZe ani kontrolovanými FÚ přihlášeny pohledávky ve výši 10 mil. Kč.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2000 až 2007 a v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující. Kontrola byla prováděna v době od října 2008 do července 2009.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo financí, Finanční úřady (Brno I, Brno – venkov, pro Prahu 5, pro Prahu 8, pro Prahu 9, v Českých Budějovicích, v Hradci Králové, v Kolíně, v Kutné Hoře, v Náchodě, v Písku, v Plzni, v Rychnově nad Kněžnou, v Třebíči, v Ústí nad Orlicí a ve Zlíně).

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/35. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Antonín Macháček.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky