Ministerstvo financí při hospodaření s nemovitým majetkem porušilo zákony

TISKOVÁ ZPRÁVA – 1. března 2010


Kontrolou hospodaření Ministerstva financí (MF) s nemovitým majetkem státu zjistili kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) porušování zákona o majetku ČR, zákona o účetnictví a zákona o rozpočtových pravidlech. Zaměřili se také na související peněžní prostředky a finanční transakce a na vnitřní kontrolní systém v této oblasti.

„Ministerstvo v rozporu se zákonem o majetku ČR uzavřelo tři smlouvy o pronájmu nemovitého majetku na dobu neurčitou a jednu smlouvu na dobu určitou v trvání 28 let, čímž překročilo stanovenou horní hranici doby, po kterou lze nemovitý majetek státu pronajmout dle zákona o majetku ČR,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal. Dodal, že ministerstvo nevyužívalo všechny právní prostředky při uplatňování a hájení práv státu jako vlastníka, neboť v některých případech umožnilo nájemcům užívat bez právního důvodu nemovitý majetek, se kterým bylo příslušné hospodařit.

Kontroloři konstatovali, že účetnictví MF není za rok 2008 úplné, neboť ministerstvo při inventarizaci nemovitého majetku k 31. prosinci 2008 nezjistilo všechny inventarizační rozdíly u nemovitostí, ke kterým mělo příslušnost hospodařit, a nezaúčtovalo je do období roku 2008. Při inventarizaci nebyl zjištěn přebytek nemovitého majetku ve výši téměř 7 milionů korun a manko tohoto majetku ve výši přes 17 milionů.

„Účetnictví Ministerstva financí není za rok 2008 průkazné. Inventarizace jím prováděná k 31. prosinci 2008 nebyla v souladu se zákonem o účetnictví, neboť při fyzické inventuře nebyl fyzicky zjišťován skutečný stav, ale bylo provedeno fyzické snímání štítků na kartách vedených k tomuto majetku. Dokladová inventura nemovitého majetku nebyla provedena k 31. prosinci 2008, ale k 1. říjnu 2008 s tím, že byla provedena jen ve vztahu k majetku, který byl na ministerstvo zapsaný v katastru nemovitostí,“ uvedl prezident Fr. Dohnal.

MF nemá podle kontrolorů celkový přehled o zástavních právech zapsaných v jeho prospěch. K datu ukončení kontroly nebyla provedena aktualizace na současnou evidenci v katastru nemovitostí. Existuje proto riziko, že v případě neplnění povinností jednotlivými dlužníky neuplatní ministerstvo v celém rozsahu práva státu.

MF také porušilo rozpočtovou kázeň tím, že příjmy státního rozpočtu ve výši přes 6 milionů, které souvisely s příjmy za prodej pozemků, u nichž byl převod vlastnického práva proveden v letech 2003–2007, soustřeďovalo na mimorozpočtovém účtu a neodvedlo je do státního rozpočtu do tří pracovních dnů po připsání částky na jeho účet. Převod těchto peněžních prostředků byl proveden až v roce 2008.

„Průběžná a následná řídící kontrola byla na Ministerstvu financí u řady operací realizována ve výše uvedených oblastech pouze formálně,“ konstatoval prezident NKÚ.

Kontrola byla prováděna v době od května do listopadu 2009. Kontrolovaným obdobím byl rok 2008, v případě věcných souvislostí i období předchozí a následující. Kontrolovanou osobou bylo Ministerstvo financí.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2009 pod číslem 09/13. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Ing. Jaromíra Steidlová.

Bc. Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky