Kontrola NKÚ zaměřená na podporu rybářství odhalila nedostatky

TISKOVÁ ZPRÁVA – 31. března 2010


Kontrolní akce Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) zaměřená na podporu českého rybářství spolufinancovanou z prostředků EU prostřednictvím operačních programů Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství (OP RVMZ) a Rybářství odhalila nedostatky. Ty se týkaly zejména činností prováděných řídícím orgánem, tedy Ministerstvem zemědělství (MZe).

„Zjistili jsme, že nastavené řídící a kontrolní systémy neobsahovaly mechanismy zajišťující hospodárnost, účinnost a efektivitu poskytnuté pomoci. Šlo zejména o nedostatky v oblastech monitorování účinnosti programu, schvalování projektů a kontrolních aktivit. Dosažené hodnoty dostupných ukazatelů zároveň nesvědčí o úspěšném naplnění cílů podpory rybářství realizované prostřednictvím operačního programu Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství v programovém období 2004-2006,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Při kontrole vzorku projektů OP RVMZ odhalili kontroloři nedostatky v celkové výši 6,6 mil. korun, což představuje cca 23,4 % kontrolovaného objemu. Nedostatky spočívaly v proplacení výdajů, u nichž nebyly splněny požadavky předpisů EU. „Při kontrole vzorku projektů OP Rybářství bylo zjištěno, že MZe při realizaci veřejné zakázky na projekt podpory spotřeby sladkovodních ryb nepostupovalo v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Hodnota této zakázky činila téměř 150 milionů korun,“ uvedl prezident Dohnal. Zároveň byly podle jeho slov odhaleny nedostatky související s akceptací plnění u tohoto projektu v celkové výši 17,6 mil. Kč, což představuje cca 9,9 % kontrolovaného objemu.

Na úrovni systému administrace podpor kontroloři dále zjistili, že MZe například nezajistilo výkon předběžných veřejnosprávních kontrol podle zákona o finanční kontrole. Rozhodnutí o poskytnutí finanční podpory vydávaná MZe neobsahovala veškeré náležitosti požadované zákonem o rozpočtových pravidlech. MZe neplnilo řádně ve vztahu k oběma operačním programům své informační povinnosti vůči ostatním orgánům zapojeným do správy kontrolovaných prostředků a vůči veřejnosti.

Kontrolováno bylo období let 2004 až 2008, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující.

Kontrola byla prováděna od dubna 2009 do listopadu 2009 u těchto kontrolovaných osob: Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond včetně regionálních odborů se sídlem v Praze, Českých Budějovicích a Brně a u 11 vybraných příjemců finančních prostředků (viz informace z kontrolní akce).

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2009 pod číslem 09/12. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Jan Vedral.


Porovnání mezi celkovou alokací, kontrolovaným objemem a výši zjištěných nedostatků znázorňuje následující graf:

Pozn. Alokace byly přepočítány z € kurzem ČNB ze dne 3. února 2010 (26,025 Kč/€)


Bc. Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky