NKÚ zkontroloval finance vynaložené na protipovodňová opatření a na podporu prevence v územích ohrožených nepříznivými klimatickými vlivy

TISKOVÁ ZPRÁVA – 1. června 2010


Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil využívání peněžních prostředků státního rozpočtu České republiky určených na prevenci před ničivými důsledky záplav a dalších nepříznivých klimatických vlivů. Kontrola byla zaměřena na programy a jejich podprogramy, ze kterých byly financovány pořízení, modernizace nebo rekonstrukce movitého a nemovitého majetku jakož i zajištění některých činností souvisejících s prevencí před povodněmi.

Základním koncepčním materiálem pro prevenci před povodněmi v ČR je Strategie ochrany před povodněmi pro území České republiky. Tento materiál byl zpracován jako reakce na ničivé povodně v letech 1997 a 1998. Vyhodnocování následných povodní nezměnilo do ukončení kontroly NKÚ podstatným způsobem základní zásady a cíle ochrany před povodněmi. Strategie, coby koncepční materiál v oblasti prevence před povodněmi, nebyla od roku 2003 přehodnocena. Částečně byl tento stav způsoben tím, že Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nebylo schopno do programů prevence před povodněmi navrhnout takové vyhodnotitelné cíle, které by mohly věcně usměrnit stávající zásady, cíle či priority uvedené ve Strategii.

„MŽP vyhodnotilo plnění Strategie v dubnu 2003 ve zprávě, ze které vyplynulo, že nebylo potřeba měnit stanovené zásady a cíle. Do Strategie nebyly přijaty žádné nové ani vypuštěny žádné stávající zásady, cíle či priority prevence před povodněmi na základě posouzení a analýz povodňových situací a vyhodnocení realizovaných programů. Strategie nebyla od roku 2003 do doby provádění kontroly přezkoumána ani hodnocena,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Nekonkrétnost nebo absence měřitelnosti cílů, parametrů či indikátorů uvedených v programech a jejich podprogramech, které byly předmětem této kontrolní akce, neumožnily efektivní vyhodnocení kontrolovaných programů. Zejména v závěrečných vyhodnoceních chyběly vyhodnocení a rozbor míry splnění cílů programu a analýza efektivnosti vynaložených peněžních prostředků státního rozpočtu. Nastavení obecných cílů např. umožnilo Českému hydrometeorologickému ústavu suplovat příspěvek na provoz čerpáním peněžních prostředků státního rozpočtu z programu, což neodpovídá principům programového financování.

„NKÚ ve svých kontrolních závěrech dlouhodobě poukazuje na systémové selhávání institutu financování programů, k němuž dochází zejména proto, že cíle a parametry programů nejsou z hlediska vyhodnotitelnosti dostatečně definovány. Závěrečná vyhodnocení programů jsou pak často formální. Tento stav nepřispívá k obecné potřebě efektivní alokace veřejných prostředků,“ upozornil prezident Dohnal.

Kontrolováno bylo období od roku 2004 do roku 2008, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující. Kontrola byla prováděna od srpna 2009 do března 2010. Kontrolované osoby: správce kontrolovaných programů - Ministerstvo životního prostředí a účastníci programů: Český hydrometeorologický ústav; statutární město Brno; statutární město Děčín; statutární město Ostrava; město Ledeč nad Sázavou; obec Hřensko; Česká geologická služba; Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka; statutární město Ústí nad Labem; město Český Krumlov; město Vsetín; obec Dolní Lutyně; obec Soběšovice; obec Větřní; Severočeské sdružení obcí.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2009 pod číslem 09/20. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Petr Skála.

Bc. Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky