NKÚ zkontroloval majetek státu, s nímž hospodaří státní podniky v působnosti MPO

TISKOVÁ ZPRÁVA – 6. října 2010


Cílem další z kontrol Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit hospodaření s majetkem státu, s nímž mají právo hospodařit státní podniky v působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Kontroloři ve svém závěru konstatovali, že MPO v letech 2008 a 2009 jako zakladatel kontrolovaných státních podniků neplnilo dostatečně povinnosti stanovené zákonem o státním podniku, zejména neaktualizovalo údaje v zakládacích listinách, v přílohách k zakládacím listinám ani ve statutech státních zkušebních ústavů.

„Ministerstvo neplnilo úlohy zakladatele vůči státním zkušebním ústavům. Z ustanovení zákona o státním podniku vyplývá, že zakladatel má kontrolovat, zda potřeby státu, které podnik svou podnikatelskou činností zabezpečuje, jsou zajišťovány účelně a hospodárně. Ve smyslu tohoto ustanovení však MPO od roku 2001 neprovedlo u kontrolovaných zkušebních ústavů žádnou kontrolu,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal a dodal: „Kontrolou státních zkušebních ústavů jsme zjistili nedostatky v účetnictví a v inventarizaci majetku. Ústavy nepodávaly bez zbytečného odkladu, tj. ihned po vzniku rozhodné skutečnosti, návrhy rejstříkovým soudům na zapsání změn údajů registrovaných v obchodním rejstříku.“

Nedostatky byly shledány zejména v účtování o dlouhodobém hmotném majetku. Jednalo se o zaúčtování do nesprávného účetního období, zaúčtování na nesprávné účty dlouhodobého majetku a nesprávné vykazování v položkách rozvahy. V kontrolovaném období pět kontrolovaných státních zkušebních ústavů ze šesti neprovedlo inventarizaci majetku v souladu se zákonem o účetnictví.

Kontrola byla provedena u MPO a u šesti státních zkušebních ústavů, státních podniků, u nichž vykonává MPO funkci zakladatele. V rámci MPO se kontroloři zaměřili na plnění povinností zakladatele. U státních zkušebních ústavů na hospodaření s dlouhodobým hmotným majetkem státu, dlouhodobým a krátkodobým finančním majetkem, spolupráci se zakladatelem a na soulad mezi údaji ve výpisech z obchodního rejstříku, údaji v zakládacích listinách a skutečností.

Kontrola byla prováděna v době od ledna do července roku 2010. Kontrolovány byly roky 2008 a 2009, v případě věcných souvislostí i období související. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo průmyslu a obchodu, Elektrotechnický zkušební ústav, Praha; FYZIKÁLNĚ TECHNICKÝ ZKUŠEBNÍ ÚSTAV, Ostrava-Radvanice; Strojírenský zkušební ústav, Brno; Technický a zkušební ústav stavební Praha; Textilní zkušební ústav, Brno a Výzkumný a vývojový ústav dřevařský, Praha.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2010 pod číslem 10/02. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Antonín Macháček.

Mgr. Bc. Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky