NKÚ prověřil peněžní prostředky určené k úhradě nákladů intervencí na trhu a vývozních subvencí v rámci společné organizace trhu

TISKOVÁ ZPRÁVA – 3. listopadu 2010


Cílem kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit, zda peněžní prostředky státního rozpočtu a Evropské unie určené k úhradě nákladů intervencí na trhu a vývozních subvencí v rámci společné zemědělské politiky byly poskytnuty v souladu se stanovenými podmínkami a hospodárně.

V kontrolovaném období let 2007 až 2009 byly k úhradě nákladů intervencí na trhu, potravinové pomoci nejchudším osobám a vývozních subvencí vybraných ke kontrole NKÚ poskytnuty peněžní prostředky ve výši přes 1,8 mld. korun. NKÚ provedl kontrolu více než 27 % těchto prostředků. Dále byly kontrole podrobeny tržby z intervenčních prodejů ve výši přes 219 milionů korun.

„Prostředky státního rozpočtu a Evropské unie určené k úhradě nákladů intervencí a vývozních subvencí byly v zásadě poskytnuty a použity v souladu se stanovenými podmínkami. Systém financování vybraných opatření společné organizace trhu je funkční. Přesto bylo u kontrolovaných osob zjištěno porušení právních předpisů,“ konstatoval prezident NKÚ František Dohnal.

Podle kontrolorů nepostupovalo Ministerstvo zemědělství (MZe) v některých případech v souladu se zákonem o finanční kontrole, např. tím, že nemělo dostatečně zajištěn výkon předběžné veřejnosprávní kontroly. V ročních zprávách o výsledcích finančních kontrol neuvedlo některé významné skutečnosti týkající se hodnocení přiměřenosti a účinnosti zavedeného systému finanční kontroly. Dále neprovádělo systematická vyhodnocování stavu plnění opatření přijatých na základě zjištění zahraničních auditních misí a nepřijalo opatření k některým významným zjištěním interního auditu. Na některé přetrvávající nedostatky již NKÚ upozornil v kontrolních závěrech z předcházejících kontrolních akcí (07/11 a 09/12).

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) v některých případech nepostupoval v souladu s příslušnými právními předpisy, např. tím, že neodmítl nestandardní dodávky sušeného odstředěného mléka, které nesplňovaly požadavky dle nařízení Komise (ES). Nevyžadoval po skladovatelích, aby mu v souladu s nařízením Komise předávali měsíční výkazy zásob vždy ve stanoveném termínu, a za neplnění této povinnosti je nesankcionoval.

„Program potravinové pomoci nejchudším osobám není v České republice upraven tak, aby umožňoval širší využití této pomoci. V roce 2007 nebyly čerpány žádné finanční prostředky z rezervované částky 144 453 EUR. Z finančních prostředků ve výši 155 443 EUR určených na potravinovou pomoc pro rok 2008 bylo vyčerpáno pouze přes 36 tisíc EUR. V těchto letech navíc nebyly využity ani žádné vyčleněné intervenční zásoby. V roce 2009 se Česká republika do programu potravinové pomoci nejchudším osobám nezapojila vůbec,“ řekl prezident Dohnal.

Kontrolováno bylo období let 2007 až 2009, v případě věcných a časových souvislostí i období předcházející a následující. Kontrola byla prováděna od ledna do července 2010. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2010 pod číslem 10/01. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ JUDr. Ing. Jiří Kalivoda.

Mgr. Bc. Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky