NKÚ zkontroloval peněžní prostředky určené na výstavbu nové budovy Národní technické knihovny v Praze 6 - Dejvicích

TISKOVÁ ZPRÁVA – 2. března 2011


Důvodem výstavby nového objektu Národní technické knihovny bylo nevyhovující umístění v najatých prostorách Národní knihovny ČR v Klementinu. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy nemělo na realizaci od samého počátku dostatek finančních prostředků ze státního rozpočtu, a proto v roce 2004 vládě navrhlo zajištění výstavby za účasti strategického partnera, který bude akci spolufinancovat formou dodavatelského úvěru. Jako přínos účasti strategického partnera uvedlo jeho schopnost stavbu urychlit tak, že bude dokončena do června roku 2006. Předpokládané celkové náklady stavby 1.592,000 mil. Kč měly být účastí strategického partnera navýšeny o 217,4 mil. Kč na 1.809,400 mil. Kč a úvěr měl být splácen do konce roku 2010 ve výši 300 mil. Kč ročně. Ministerstvo neprovedlo porovnání výhodnosti zvoleného způsobu realizace a financování stavby formou splátek strategickému partnerovi oproti klasické veřejné zakázce, jak je povinné u projektů partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP).

Kontrolní akce prokázala nevhodnost a nevýhodnost ministerstvem zvoleného způsobu financování výstavby.

Ministerstvo výběr strategického partnera dokončilo až v roce 2006, kdy bylo zřejmé, že základní podmínka zvoleného způsobu financování, tj. urychlení stavby, nemůže být splněna. V průběhu realizace došlo ke zvýšení nákladů na 2.377,634 mil. Kč, tj. o 785,634 mil. Kč. Dokončení akce urychleno nebylo a stavba byla dokončena až v roce 2008. Splácení úvěru bylo prodlouženo až do konce roku 2013.

Ministerstvo informovalo vládu ČR o zvýšení ceny akce a prodloužení termínu jejího dokončení až v listopadu 2007, tj. až patnáct měsíců po provedených změnách.

Objektivními důvody pro navýšení ceny byly změna sazby DPH v květnu 2004 a růst cen stavebních prací. Dalšími důvody pro navýšení ceny bylo především vybudování pronajímatelných prostor (knihovna pro Prahu 6, podzemní parkoviště pro 291 automobilů, prodejny a kavárny) a výdaje na dodávky a služby informačních technologií. Na výši ceny měl však vliv i zvolený způsob řízení projektu prostřednictvím dodavatelů a vybavení interiéru neobvykle drahými značkovými výrobky, jejichž cena několikanásobně převyšovala obvyklé ceny (např. cena čtenářského stolu se pohybovala od 31.956 Kč/ks za stůl pro 6 osob až do 449.288 Kč/ks za stůl pro 24 osob). Negativní vliv na výši nákladů měla i skutečnost, že se Státní technická knihovna (právní předchůdce NTK) vzdala možnosti ověřit oprávněnost cen dílčích provedených prací a dodávek, popřípadě specifikovat úspory, neboť strategický partner nebyl povinen dokládat skutečně provedené množství prací a dodávek.

Značné překročení nákladů stavby Národní technické knihovny navýšilo ekonomický parametr „cena za měrnou jednotku obestavěného prostoru“, který dosáhl 13.803 Kč/m3, tj. o cca 38 % více, než uvedlo ministerstvo v dokumentaci programu.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky