NKÚ zkontroloval prostředky státního rozpočtu poskytnuté Garančnímu fondu obchodníků s cennými papíry a použití příspěvků placených do tohoto fondu

TISKOVÁ ZPRÁVA – 16. března 2011


Cílem kontrolní akce bylo prověřit hospodaření s prostředky státního rozpočtu poskytnutými Garančnímu fondu obchodníků s cennými papíry (dále jen „Fond“), činnost Ministerstva financí jako poskytovatele prostředků a soulad s právními předpisy při výběru a použití příspěvků placených do Fondu obchodníky s cennými papíry.

Úkolem Fondu je zabezpečovat záruční systém, ze kterého se vyplácejí náhrady zákazníkům obchodníka s cennými papíry, který není schopen plnit své závazky vůči svým zákazníkům z důvodů přímo souvisejících s jeho finanční situací, a zejména vyplácet tyto náhrady.

Kontrola zjistila porušení rozpočtové kázně, když Fond použil část prostředků získaných ze státního rozpočtu ve výši 5,9 mil. Kč nikoliv na zpracování případu zkrachovalého obchodníka s cennými papíry, ale na úhradu svých běžných nákladů. Fond při nákupu služeb nepostupoval v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, své účetnictví nevedl správně, za roky 2004 a 2005 nepředložil finanční vypořádání vztahů se státním rozpočtem a nezabezpečil každoroční ověření svého hospodaření.

Ministerstvo financí v rozhodnutích o poskytnutí návratných finančních výpomocí Fondu dostatečně nespecifikovalo podmínky použití prostředků včetně jejich časového určení a uvolňovalo prostředky v době, kdy jejich skutečná potřeba u příjemce nenastala. Přijaté peněžní prostředky pak Fond po dobu několika let zhodnocoval formou depozitních vkladů ve svůj prospěch.

Nastavené splátkové kalendáře návratných finančních výpomocí neodpovídaly skutečným příjmům Fondu, neboť vybírané příspěvky byly mnohonásobně vyšší oproti předpokladu, z něhož se vycházelo při zpracování návrhu splátkového kalendáře. Ministerstvo financí, přestože tyto informace mělo, nezajistilo navýšení splátek návratných finančních výpomocí.

Kontrola byla prováděna v období od května do listopadu 2010. Kontrolovaným obdobím byly roky 2002 až 2009, v případě věcných souvislostí i období následující. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo financí a Garanční fond obchodníků s cennými papíry.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2010 pod číslem 10/09. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Antonín Macháček.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky