NKÚ zkontroloval majetek státu, se kterým jsou příslušná hospodařit vybraná muzea

TISKOVÁ ZPRÁVA – 6. května 2011


Kontrolní akce NKÚ byla zaměřena na hospodaření s majetkem státu, ke kterému mají příslušnost hospodařit vybraná muzea. Kontrolována byla rovněž činnost Ministerstva kultury, v jehož přímé řídící působnosti kontrolovaná muzea jsou.

Kontrola NKÚ zjistila nedostatky v účetnictví, na základě kterých konstatovala, že účetnictví kontrolovaných muzeí, s výjimkou Muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě, nebylo v letech 2008 a 2009 správné, a s výjimkou Muzea Jana Amose Komenského a Muzea umění Olomouc ani úplné a průkazné. Nedostatky byly zjištěny ve vykazování majetku, v jeho evidenci, při účtování o něm i v oblasti inventarizace.

Nedostatky byly u kontrolovaných muzeí zjištěny v oblasti nakládání s dlouhodobým hmotným majetkem, a to při jeho opravách a udržování, při přenechání do dočasného užívání jiným osobám i při jeho pozbývání. U Moravského zemského muzea a Valašského muzea v přírodě bylo dále zjištěno nedodržení zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách.

V oblasti správy sbírek muzejní povahy bylo u Husitského muzea v Táboře, Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Muzea Jana Amose Komenského a Valašského muzea v přírodě zjištěno neplnění povinností při jejich inventarizaci. Muzeum skla a bižuterie, Slezské zemské muzeum, Husitské muzeum a Moravské zemské muzeum porušily zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, tím, že uzavíraly smlouvy o výpůjčce sbírek na dobu delší, než umožňuje zákon.

Valašské muzeum v přírodě, Národní technické muzeum, Moravské zemské muzeum, Muzeum umění Olomouc, Muzeum Jana Amose Komenského a Technické muzeum v Brně nenaplnily v plném rozsahu povinnosti stanovené zákonem č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě.

Národní technické muzeum porušilo rozpočtovou kázeň, když příjmy z prodeje nemovitého majetku ve výši 8 mil. Kč připsané na jeho účet již v listopadu 2008 odvedlo do státního rozpočtu až v dubnu roku následujícího.

Na základě opatření k nápravě uložených Ministerstvu kultury usnesením vlády č. 840/09 (ke kontrolnímu závěru NKÚ z kontrolní akce č. 08/23 Hospodaření příspěvkových organizací s majetkem státu a s prostředky státního rozpočtu poskytnutými z kapitoly Ministerstvo kultury) vydal ministr kultury rozhodnutí, kterým byly změněny zřizovací listiny mj. i kontrolovaných muzeí. Ani takto změněné zřizovací listiny však nemají všechny potřebné náležitosti a obsahují nesprávné nebo neúplné údaje.

Ministerstvo kultury neprovedlo v roce 2009 u muzeí kontrolovaných NKÚ žádnou kontrolu ve smyslu zákona o finanční kontrole. Neprovedlo ani žádnou kontrolu ve smyslu zákona č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy, a to ani v případech, kdy některá muzea neplnila své povinnosti vyplývající ze zákona.

Kontrola byla prováděna od června 2010 do ledna 2011. Kontrolovaným obdobím byly roky 2008 a 2009, v případě věcných souvislostí i předchozí období a období do ukončení kontroly. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo kultury; Národní technické muzeum; Husitské muzeum v Táboře; Moravské zemské muzeum; Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodě; Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi; Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou; Muzeum umění Olomouc, státní příspěvková organizace; Slezské zemské muzeum; Technické muzeum v Brně a Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2010 pod číslem 10/16. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Mgr. Zdeňka Profeldová.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky