NKÚ kontroloval Program podpory úprav bývalých vojenských areálů k obecnímu využití

TISKOVÁ ZPRÁVA – 27. července 2011


Cílem kontroly bylo prověřit poskytování, čerpání a použití peněžních prostředků státního rozpočtu určených na Program podpory úprav bývalých vojenských areálů k obecnímu využití (dále jen „PROGRAM“).

U Ministerstva pro místní rozvoj (dále jen „MMR“) byla kontrolována úroveň zajištění a čerpání zdrojů financování a systémů administrativního a finančního řízení, vyhodnocování realizace a finanční kontroly PROGRAMU. U vybraných příjemců dotace bylo kontrolováno dodržení právních předpisů a pravidel stanovených MMR pro čerpání, použití a finanční vypořádání poskytnuté dotace a pro závěrečné vyhodnocení akce.

PROGRAM charakterizoval výrazný převis poptávky nad nabídkou z pohledu objemu požadovaných dotací vůči disponibilním zdrojům vyčleněným na jeho financování v rozpočtu kapitoly MMR. Vyčleněné zdroje postačovaly v roce 2009 na cca 30 % a v roce 2010 na cca 42 % objemu požadovaných dotací.

MMR si pro hodnocení a schvalování žádostí o poskytnutí dotace stanovilo kritérium nad rámec zásad pro poskytnutí dotace. Podle zásad mohla výše poskytnuté dotace činit až 75 % skutečně vynaložených uznatelných nákladů akce v daném roce. Podle interního kritéria MMR, stanoveného v průběhu přijímání žádostí, však mohla dosáhnout maximální výše 8 mil. Kč. Toto omezení na jedné straně umožnilo MMR podpořit více akcí, na druhé straně znamenalo u rozsáhlejších akcí zásah do zpracovaných investičních záměrů.

MMR nevytvořilo předpoklady pro objektivní závěrečné vyhodnocení dosažení parametrů (ukazatelů) PROGRAMU nastavených v jeho dokumentaci. MMR jednak tyto parametry neaktualizovalo v souvislosti s prodloužením termínu realizace PROGRAMU a dále v rozhodnutích o poskytnutí dotace stanovilo parametry v řadě případů odlišně od dokumentace.

Kontrolou činnosti příjemců dotací byla zjištěna pochybení při čerpání prostředků dotace, mající charakter porušení rozpočtové kázně a dále pochybení při zadávání veřejných zakázek a při vedení účetnictví.

Kontrola byla prováděna od listopadu 2010 do května 2011. Kontrolovaným obdobím byly roky 2009 a 2010, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující. Kontrolovanými osobami byli Ministerstvo pro místní rozvoj a vybraní příjemci dotací. Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2010 pod číslem 10/25. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Mgr. Marie Hošková.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky