NKÚ zkontroloval účetní závěrku Ministerstva obrany

TISKOVÁ ZPRÁVA – 2. července 2012


Cílem kontroly bylo prověřit, zda Ministerstvo obrany při vedení účetnictví a sestavování účetní závěrky k 31. 12. 2010 postupovalo v souladu s příslušnými právními předpisy.

Vzhledem k nejednoznačnosti a nekompletnosti právní úpravy účetnictví pro rok 2010 nebylo cílem hodnotit, zda účetní závěrka Ministerstva obrany (dále jen „MO“) k 31. prosinci 2010 podává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a finanční situace účetní jednotky.

Pravidla pro vedení účetnictví OSS stanovená pro rok 2010 nebyla jednoznačná, srozumitelná a úplná. Prováděcí předpisy k zákonu o účetnictví byly vydány ve velmi krátkém čase před jejich účinností. Účetní standardy byly pro rok 2010 vydány pouze čtyři a jen z malé části upravovaly problematiku řešenou původními standardy č. 501 až 522 (účinnými do 31. prosince 2009). Z tohoto důvodu se NKÚ rozhodl k některým účetním oblastem nevyjádřit.

I přes uvedené časové omezení MO v roce 2010 aktualizovalo stávající či vydalo nové vnitřní předpisy, do kterých zapracovalo většinu změn vyplývajících z přechodu na novou právní úpravu účetnictví.

MO se při vedení účetnictví v roce 2010 dopustilo systémových nesprávností, v jejichž důsledku nevedlo správné a úplné účetnictví ve smyslu zákona o účetnictví. Jednalo se o oblast:

  • provedení inventarizace majetku,
  • účtování o závazcích vůči zaměstnancům a o nákladech z dávek sociálního pojištění,
  • účtování na podrozvahových účtech,
  • nesprávného účtování o opravných položkách k pohledávkám odpovídajícím výši za předchozí účetní období.

MO v roce 2010 neúčtovalo o skutečnostech, které byly předmětem účetnictví, do období, s nímž tyto skutečnosti časově a věcně souvisely. Do nesprávného účetního období MO účtovalo o vyřazení dlouhodobého majetku, o nájmu letounů Gripen a o peněžních prostředcích poskytnutých do vojenského rozpočtu NATO.

Systémové nedostatky byly zjištěny rovněž v oblasti účtování o „aktivacích“ dlouhodobého hmotného majetku. MO nesprávně účtovalo o směně majetku a při provádění změn v evidenci majetku účtovalo o skutečnostech, které nebyly předmětem účetnictví (účtovalo o nákladech a výnosech, i když nedošlo ke spotřebě majetku, k vyřazení majetku ani k výrobě majetku ve vlastní režii), což nebylo v souladu s ustanovením zákona o účetnictví.

Kontrola byla prováděna od srpna 2011 do března 2012. Kontrolovaným obdobím byl rok 2010, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující. Kontrolovanou osobou bylo Ministerstvo obrany. Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2011 pod číslem 11/22. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Jan Vedral.

tisk stránky