Vojenské lesy hospodaří a zadávají veřejné zakázky bez větších problémů, mají ale drobné chyby v některých smlouvách

TISKOVÁ ZPRÁVA – 20. 8. 2012


Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole hospodaření Vojenských lesů a statků (VLS) za roky 2009 až 2011 nenarazil na vážnější problémy. S výjimkou lehkého propadu v roce 2010 zisky podniku rostly, a to hlavně kvůli větším tržbám za prodej dříví a snižování některých nákladů. Právě prodej dříví ostatně reprezentoval hlavní položku v tržbách (58 až 69 %). Jeho průměrné ceny se v kontrolovaném období pohybovaly od 1 073 do 1 465 korun za metr krychlový.

Kontroloři prověřili 18 veřejných zakázek za celkem 126,3 milionu korun a nenašli v zadávacích řízeních vážnější chyby. VLS se pravidel držely i při správě volných finančních prostředků. Jen v období 2008–2010 navýšily VLS svůj nerozdělený zisk o 243,9 milionu korun. Podnik volné peníze ukládal na termínované vklady a v jednom případě využil depozitní směnku. Držel se přitom pravidel pro snížení rizik spojených s ukládáním tak velkých částek – VLS peníze ukládaly do různých bank a taky na různě dlouhou dobu (obvykle od 6 do 12 měsíců).

Dílčí nedostatky NKÚ naopak našel při kontrole 15 smluv o pronájmu nemovitého majetku. U tří z nich chyběl souhlas ředitele podniku s pronájmem delším než pět let, přestože pro takto dlouhý závazek byl podmínkou. Kontroloři se zaměřili i na 37 případů prodeje nepotřebného majetku s kupní cenou přes 61,7 milionu korun. V některých případech VLS ve svých účetních knihách vedly jen pozemky a neevidovaly už stavby, které na nich stály. Jednalo se o objekty po sovětské armádě, jako jsou bunkry, vojenské ubytovny a podobně.

Kontroloři prověřovali i výdaje podniku. Za poradenské a právní služby v roce 2009 zaplatil 6,5 milionu, o rok později 4 miliony korun. Za reprezentaci pak v roce 2009 vydal 962 tisíc a 1,1 milionu korun v roce 2010.

Po ukončení kontroly VLS poslaly NKÚ zprávu, podle které zjištění NKÚ přijaly a zároveň udělaly kroky k odstranění zjištěných chyb. U některých nedostatků došlo k nápravě už během kontroly.

Podrobnosti ke kontrole naleznete v přiložené informaci z ukončené kontrolní akce č. 11/28.

tisk stránky