NKÚ zkontroloval rozdělování peněz na obnovu památek

TISKOVÁ ZPRÁVA - 3. 9. 2012


Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na Ministerstvo kultury a peníze, které v letech 2008–2010 poskytlo na záchranu a obnovu kulturních památek prostřednictvím dvou programů: Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón (program Regenerace) a Programu podpory pro památky UNESCO (program UNESCO). U programu Regenerace kontroloři prověřili 118 projektů za celkem 51,9 milionu korun, u programu UNESCO pak sedm projektů za 3 miliony korun.

Ministerstvo kultury schválilo v rámci programu Regenerace městu Hradec Králové projekt rekonstrukce domu „Palmová zahrada č. p. 275“ za 965 tisíc korun. A to přesto, že soukromý majitel domu v žádosti k projektu uvedl, že v budově bude kasino. Tím resort porušil zásady programu, podle kterých mají příspěvky sloužit na záchranu objektů pro kulturně výchovné využití nebo jinou veřejně prospěšnou činnost. Provoz těchto objektů mají navíc zajišťovat fyzické a právnické osoby neziskového typu.

U programu UNESCO ministerstvo schválilo například projekt na virtuální a fotografické zpracování památek. Příjemce dotace ale za víc než třetinu peněz – tedy 160 tisíc korun – nakoupil osobní počítač, fotoaparát, monitor a objektiv, které mu navíc po ukončení projektu zůstaly. Přitom základním předpokladem pro výběr projektů v rámci programu UNESCO by mělo být právě dostatečné materiální vybavení žadatele o dotaci. Ministerstvo kultury si ale toto kritérium vůbec nestanovilo.

NKÚ prověřil taky některé příjemce dotací. I u nich odhalil nedostatky. Například město Tábor v letech 2008 a 2009 proplatilo majiteli kulturní památky tři miliony korun. Ten přitom městu nedoložil, že plánované opravy skutečně proběhly. Jihočeský kraj zase nevrátil u jednoho projektu 170 tisíc korun, které uspořil.

V letech 2008–2010 se v programu Regenerace rozdělilo 410,3 milionu korun, což je zhruba desetina celkové ceny projektů, které žadatelé o dotace zpracovali. U programu UNESCO byl tento poměr příznivější.

Podrobnosti ke kontrole naleznete v přiložené informaci z ukončené kontrolní akce č. 11/38.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky