Ministerstvu pro místní rozvoj hrozí, že nestihne vyčerpat evropské dotace z operačního programu Technická pomoc

TISKOVÁ ZPRÁVA – 18. 3. 2013


Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na čerpání evropských dotací v rámci operačního programu Technická pomoc v letech 2007 až 2012. Tento operační program má zlepšit řízení a koordinaci ostatních programů spolufinancovaných z evropských peněz. NKÚ zkontroloval nejen Ministerstvo pro místní rozvoj, které operační program Technická pomoc řídí, ale i Centrum pro regionální rozvoj ČR, jež přijímá, hodnotí a následně kontroluje konkrétní projekty. Kontroloři prověřili i sedm vybraných projektů za 390,5 milionu korun.

Ministerstvo pro místní rozvoj mělo už od roku 2007 špatně zvolený indikátor, na jehož základě má vyhodnocovat, jak byly cíle programu vlastně naplňovány. Podle NKÚ tak ministerstvu chybí ukazatel pro to, jestli byly peníze v programu vynakládány skutečně účelně a hospodárně. Centrum pro regionální rozvoj při výběru projektů k financování zase u některých projektů nesprávně hodnotilo jedno z věcných kritérií.

Ministerstvo pro místní rozvoj operační program nejen řídí, ale je i v roli příjemce dotací. U jednoho svého projektu vypsalo zakázku za 300 milionů korun, která měla pokrýt všechny cíle tohoto projektu. Jenže ministerstvo tuto zakázku připravilo nekvalitně a se zpožděním, takže nakonec musela být zrušena. Ministerstvo v rámci tohoto projektu vypsalo další dvě výběrová řízení. V rámci jednoho z nich například zaplatilo semináře pro příjemce evropských dotací. Kontroloři zjistili, že téměř polovinu účastníků tvořili lidé, kterým seminář nebyl určen.

Do října 2012 doporučilo Ministerstvo financí v rámci programu Technická pomoc jako vhodné k proplacení projekty za 1,3 miliardy korun, což reprezentuje 22,8 % prostředků určených k čerpání v tomto programu. Podle NKÚ hrozí riziko, že Ministerstvo pro místní rozvoj nezvládne do konce programového období vyčerpat prostředky alokované na tento program, a tedy riziko, že Česká republika o tyto peníze přijde. Ostatně 1,5 miliardy korun z programu Technická pomoc resort převedl do jiných, lépe fungujících programů už v roce 2011. Teď zvažuje – vzhledem ke zmíněným rizikům – obdobný krok.

Podrobnosti ke kontrole naleznete v přiložené informaci z ukončené kontrolní akce č. 12/13.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky