NKÚ neodhalil v operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace zásadní nedostatky, čerpání není ohroženo

TISKOVÁ ZPRÁVA – 15. 7. 2013


Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na operační program Výzkum a vývoj pro inovace, konkrétně na administraci prioritních os 1 a 2 v letech 2009 až 2012. Prověřil nejen nastavení programu, hodnocení a výběr projektů nebo jejich kontrolu, ale i konkrétní projekty za 4,8 miliardy korun.

Ministerstvo školství nezabezpečilo dostatečně nestrannost při hodnocení projektů, když jeden expert byl členem jedné z výběrových komisí a zároveň se podílel i na nastavení a schvalování kritérií pro hodnocení projektů. Resort školství nedodržel také některé archivační povinnosti. Nepořizoval například záznamy z nestandardních jednání mezi hodnotiteli a žadateli, přestože mnohdy tato jednání měla vliv na změnu posudku projektových žádostí. U tří projektů kontroloři zjistili negativní komentáře k žádostem, a přesto jejich následné hodnocení bylo kladné.

Ministerstvo školství chybovalo i v administrativní kontrole výdajů, které příjemci dotací vyúčtovali. Kontroloři NKÚ zjistili u prověřovaných projektů porušení rozpočtové kázně až ve výši jednoho milionu korun. K největšímu z nich v hodnotě 535 tisíc korun došlo, když příjemce dotace vyúčtoval výdaje na základě rámcové smlouvy s dodavatelem, jehož nabídka měla být ze soutěže vyřazena. Nedostatky kontroloři odhalili i v systému ověřování způsobilosti mezd některých členů projektových realizačních týmů. V důsledku toho osobní výdaje některých z nich výrazně překračovaly ceny v čase a místě obvyklé.

U příjemců dotací našli kontroloři chyby hlavně při výběru dodavatelů a ve vykazování způsobilosti výdajů. Podle NKÚ tyto nedostatky vedly k porušení rozpočtové kázně ve výši 1,3 milionu korun. Všechny případy, u nichž měli kontroloři podezření na porušení rozpočtové kázně, oznámili příslušným finančním úřadům.

Přes zjištěné nedostatky hodnotí NKÚ řídicí a kontrolní systém operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace jako funkční a účinný. Zjištěná pochybení nepředstavují riziko pro čerpání peněz z tohoto programu.

Podrobnosti naleznete v přiložené informaci z ukončené kontrolní akce č. 12/21.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky