NKÚ zkontroloval peněžní prostředky určené na přímé platby

TISKOVÁ ZPRÁVA - 25. 11. 2013


Nejvyšší kontrolní úřad kontrolou ověřil nastavení systému přímých plateb, administraci a kontrolu žádostí a poskytování dotací. Kontrolováno bylo Ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond. U celkem 58 příjemců podpory bylo prověřeno především dodržování právních předpisů a podmínek stanovených pro přiznání a poskytnutí dotace. Celkem byly prověřeny výdaje financované z rozpočtu Evropské unie a ze státního rozpočtu ČR v celkové výši více než 370 mil. Kč, tj. cca 1,7 % z celkově vyplacených prostředků na přímé platby v roce 2012.

Kontroloři NKÚ zjistili, že Ministerstvo zemědělství nevyužilo možnosti omezit přímé platby pro žadatele, jejichž zemědělské činnosti tvoří pouze nepatrnou část jejich celkových hospodářských činností nebo jejichž hlavní obchodní nebo podnikatelskou aktivitou není zemědělská činnost. Přímé platby za rok 2012 tak obdržely i subjekty, jejichž hlavním obchodním cílem není zemědělská činnost (např. golfová centra nebo střední odborné školy).

Ministerstvo zemědělství také nepostupovalo důsledně v souladu se zákonem o finanční kontrole v oblastech předběžné řídící kontroly a řízení rizik.

Nedostatky byly dále identifikovány v oblasti evidence využití zemědělské půdy. Ministerstvo zemědělství například do doby ukončení kontroly NKÚ nepostupovalo v souladu se zákonem o zemědělství zejména tím, že systém registrace zemědělských pozemků neobsahoval informaci o existenci závlahového systému na půdních blocích žadatele.

Celkově byl systém implementace a administrace přímých plateb pro kontrolované období vyhodnocen jako funkční a účinný. NKÚ přesto upozorňuje na některé nedostatky, a to především v oblasti evidence využití zemědělské půdy. Je žádoucí zejména:

  • zlepšit kvalitu evidence využití zemědělské půdy (LPIS),
  • uvést evidenci krajinných prvků do souladu s evropskými předpisy,
  • změnit přístup Ministerstva zemědělství k ukládání sankcí za nesplnění ohlašovací povinnosti uživatelů při změnách údajů o půdních blocích.

Podrobnosti ke kontrole naleznete v přiložené informaci z ukončené kontrolní akce č. 13/03.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky