Akademie věd nedodržovala vlastní pravidla pro rozdělování dotací

TISKOVÁ ZPRÁVA – 23. 12. 2013


Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na to, jak Akademie věd České republiky (AV) a jí zřízené veřejné výzkumné instituce investovaly v letech 2008 až 2013 do výstavby, nákladných oprav a údržby a nákupu drahých přístrojů. Kontroloři v rámci kontroly u čtyř výzkumných institucí prověřili 108 konkrétních stavebních akcí a sedm nákupů přístrojů za celkem 578 milionů korun.

Za posledních šest let schválila Akademie věd stavební investice za 2,6 miliardy korun a nákup nákladných přístrojů za dalších 398 milionů korun. Akademie věd a výzkumné instituce často nedodržovaly pravidla pro poskytování dotací. Tato pravidla navíc nebyla v některých oblastech dostačující.

Jednotlivá pracoviště měla vypracovat jako podklad pro rozhodování o přidělení dotace koncepci svého stavebního rozvoje. Kontroloři zjistili, že ani jedno z kontrolovaných pracovišť tuto koncepci nevypracovalo. Pracoviště navíc opakovaně předkládala nekompletní žádosti o dotace. Na nízkou kvalitu žádostí přitom upozornila už v roce 2007 Ekonomická rada AV. Akademie věd přesto schválila dotace na některé akce, u nichž chyběla kompletní žádost.

Způsob posuzování žádostí o dotaci nebyl dostatečně transparentní, navíc v některých letech nebyla Akademie věd schopná prokázat, jak je posuzovala. Žádosti hodnotila a doporučovala ke schválení Ekonomická rada AV ČR. Definitivně pak o podpoře jednotlivých akcí rozhodoval Akademický sněm AV. Kontroloři zjistili, že v průběhu procesu schvalování dotací účastníci těchto jednání ze seznamu vyřazovali některé doporučené akce a jiné tam zase zařazovali. Například v roce 2011 Akademická rada AV takto z 90 projektů vyřadila 36 akcí a naopak 21 na seznam doplnila.

Poté co pracoviště stavební akci nebo její etapu dokončila, měla podle pravidel předložit zprávu o jejím ukončení, kolaudační rozhodnutí a přehled skutečných nákladů. Ani jedna z kontrolovaných výzkumných institucí to neudělala. Akademie věd tak nedisponovala informacemi o tom, jestli příjemci dotací splnili podmínky pro jejich čerpání a zda proinvestovali poskytnuté peníze hospodárně a efektivně.

U výzkumných institucí se kontroloři setkali i s dalšími nedostatky. Chybovali zejména při zadávaní veřejných zakázek, když například zahájili stavbu ještě před ukončením soutěže nebo nevyloučili nabídky uchazečů, kteří neměli požadovanou kvalifikaci či nesplnili zadávací podmínky. Příjemci dotací porušili také stavební zákon a navíc nedodržovali smlouvy s dodavateli, když po nich například nevymáhali pokuty za pozdní dokončení a předání stavby. U 15 ze 108 zkontrolovaných stavebních akcí příjemci dotací neuchovali úplnou dokumentaci. Kontroloři tak nemohli posoudit, jestli pracoviště postupovala při výběru dodavatelů v souladu se zákonem o veřejných zakázkách.

Podrobnosti ke kontrole naleznete v přiložené informaci z ukončené kontrolní akce č. 13/06.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky