NKÚ zkontroloval hospodaření Palivového kombinátu Ústí, závažnější nedostatky neodhalil

TISKOVÁ ZPRÁVA – 6. 1. 2014


Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na to, jak v letech 2010 až 2012 hospodařil státní podnik Palivový kombinát Ústí. Ten se zabývá především komplexní revitalizací těžebních oblastí a zahlazováním následků hornické činnosti. Podnik také likviduje staré ekologické zátěže po těžbě ropy a zemního plynu na jižní Moravě. Pod Palivový kombinát Ústí spadají například lokality Ležáky či Kohinoor, Kladenské doly nebo Východočeské uhelné doly. Ke konci roku 2012 Palivový kombinát Ústí spravoval 534 hlavních důlních děl.

Kontroloři prověřili majetek a pohledávky za 1,5 miliardy korun. Palivový kombinát Ústí porušil katastrální zákon, když katastru nemovitostí neohlásil změnu údajů o některých budovách. Katastr tak v roce 2010 neevidoval 58 budov a staveb, o rok později 32 a v roce 2012 celkem 26 budov a staveb, které byly většinou určeny k demolici.

Palivový kombinát Ústí porušil podle kontrolorů zákon o účetnictví, protože nezjistil prostřednictvím inventarizace skutečný stav svého majetku. V roce 2010 ani v roce 2011 neinventarizoval majetek za 11 milionů korun. Podnik zaúčtoval majetek na příslušné účty až v dalším účetním období, když tento majetek dohledal při mimořádných inventarizacích. Palivový kombinát Ústí podle kontrolorů pochybil i při zpracování účetních závěrek za všechny tři kontrolované roky, protože v přílohách těchto závěrek neuvedl všechny povinné informace.

Podrobnosti ke kontrole naleznete v přiložené informaci z ukončené kontrolní akce č. 13/05.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky