NKÚ zkontroloval diagnostické a výchovné ústavy a školy pro zdravotně postižené – hospodaří bez vážných pochybení

TISKOVÁ ZPRÁVA ke KA č. 13/20 – 24. 2. 2014


Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na hospodaření šesti příspěvkových organizací ministerstva školství v letech 2011 a 2012. Příspěvkové organizace poskytují vzdělání a péči dětem se zdravotním postižením i bez něho. NKÚ zkontroloval majetek za 765,4 milionu korun a finanční prostředky ve výši 87,6 milionu korun.

Kontroloři se zaměřili například na to, jestli organizace vedly účetnictví v souladu se zákonem, nebo na rozsah a způsob nakládání s majetkem státu. V rámci kontroly nezjistili, že by příspěvkové organizace s kontrolovanými penězi nakládaly nehospodárně nebo neúčelně.

Na některá pochybení narazili kontroloři v účetnictví organizací, a nemohli ho proto vyhodnotit jako správné, úplné a průkazné. Například Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené v Olomouci nesprávně zaúčtovala 626 tisíc korun za opravu vodoinstalace na účet dlouhodobého majetku místo na účet určený pro opravy. NKÚ zjistil také nedostatky například ve vykazování majetku a v jeho evidenci a inventarizaci.

Kontroloři také sledovali tzv. jiné činnosti příspěvkových organizací. Většinou šlo o pronájmy nebytových prostor nebo o poskytování stravovacích a ubytovacích služeb. Výše zmíněná škola v Olomouci porušila živnostenský zákon, když poskytovala ubytování bez ohlášení živnosti příslušnému živnostenskému úřadu.

Kontroloři v rámci kontroly srovnali, jak se v letech 2010 až 2012 u jednotlivých příspěvkových organizací vyvíjely celkové roční náklady na jedno dítě. Zjistili, že buď stagnovaly, nebo měly spíše klesající tendenci. Roční náklady na jednoho žáka se u jednotlivých kontrolovaných organizací pohybovaly od 165 do 449 tisíc korun za rok.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky