Zisky Řízení letového provozu se za pět let více než zdvojnásobily, vydělává čtvrt miliardy ročně

TISKOVÁ ZPRÁVA ke KA č. 13/16 – 17. 3. 2014


Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na hospodaření státního podniku Řízení letového provozu ČR (ŘLP) v letech 2011 a 2012. Závažnější nedostatky kontroloři neodhalili. NKÚ také zkontroloval, jak Ministerstvo dopravy plnilo své povinnosti zakladatele tohoto státního podniku.

Ministerstvo dopravy nevypracovalo koncepci letecké dopravy, přestože mu to ukládá kompetenční zákon. Ministerstvo jmenuje čtyři ze šesti členů dozorčí rady. Ti mají hájit zájmy státu ve státním podniku. Ministerstvo tolerovalo nečinnost jednoho jejího člena, přestože se ze sedmi zasedání dozorčí rady zúčastnil jen jediného. Dalšího člena dozorčí rady pak ministerstvo nejmenovalo znovu nebo nenahradilo, přestože uběhl už rok a půl od konce jeho funkčního období. Ministerstvo jakožto zakladatel nestanovilo (v rozporu s manažerskou smlouvou) pro kontrolované roky podmínky pro výplatu nezaručené části mzdy generálního ředitele ŘLP. Za rok 2011 generální ředitel dostal odměnu za dobrý hospodářský výsledek, za rok 2012 tato nezaručená složka platu nebyla generálnímu řediteli vůbec přiznána.

NKÚ našel nedostatky i při kontrole schvalování některých klíčových dokumentů. Ministerstvo dopravy například neschválilo za roky 2011 a 2012 výroční zprávy ŘLP a neupravilo ani statut státního podniku v návaznosti na změnu předmětu podnikání. ŘLP zase nepožádalo ministerstvo o souhlas s pronájmem stravovacího zařízení v jedné ze svých budov, přestože podle pravidel musí užívání určeného majetku třetí osobou vždy schválit zakladatel.

Kontroloři prověřili i finanční situaci ŘLP. Jeho zisky vzrostly od roku 2008 za pět let o 266 %. Například za rok 2012 ŘLP vydělalo 236,8 milionu korun. Tento zisk ŘLP rozdělilo do čtyř fondů – 156 milionů korun převedlo do fondu rozvoje, 52,6 milionu do fondu kulturních a sociálních potřeb, 20,3 milionu do rezervního fondu a 8 milionů korun pak ŘLP poslalo do fondu ostatních sociálních výdajů. Celkový obrat v roce 2012 dosáhl 3,2 miliardy korun, což představuje průměrné denní tržby ve výši 8,7 milionu korun. Zdrojem příjmů ŘLP byly z více než 95 % letové provozní služby. Kontroloři vypracovali podrobnou finanční analýzu ŘLP, ze které vyplynulo, že státní podnik byl v kontrolovaném období finančně stabilní.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky