Zákon ukládá SPÚ v souvislosti s vracením církevních nemovitostí řadu povinností, ale na jejich splnění mu dává jen šestiměsíční lhůtu.

Tisková zpráva ke KA č. 14/34 – 10. 8. 2015


Nejvyšší kontrolní úřad prověřil, jaké náklady s sebou nesl vznik Státního pozemkového úřadu (SPÚ), který nahradil Pozemkový fond ČR (PF). Zaměřil se také na to, jak nový úřad hospodařil a jak plnil své povinnosti v souvislosti s církevními restitucemi. Kontrola se věnovala zejména období mezi lety 2012 až 2014. Nejzávažnější pochybení v hospodaření SPÚ se týkalo bezúplatného užívání vozidel úřadu pro soukromé cesty zaměstnanců. Zřízení SPÚ v roce 2013 přineslo plánovanou úsporu 227 milionů korun, a to mimo jiné snížením počtu zaměstnanců o 358 lidí. Už v roce 2014 však úřad znovu přijal 215 zaměstnanců. Je otázka, zda v dalších letech úřad dosáhne plánovaných úspor.

Stejně jako v řadě jiných kontrolních akcí kontroloři narazili na nepřiměřeně krátkou dobu mezi přijetím zákona a jeho účinností. Vláda začala s přípravou transformace PF už v roce 2008. Zákon o vzniku SPÚ byl schválen v prosinci roku 2012 a účinnosti nabyl už k 1. lednu 2013. SPÚ tak neměl čas na přípravu ekonomického systému, organizační struktury ani směrnic. Nemohl si také včas zřídit účet u ČNB či přístup do informačního systému Státní pokladny. Až do konce května 2013 tak platil své výdaje provizorním způsobem a nemohl také s předstihem připravit smlouvu na dodání softwaru, přestože musel převzít po PF přes 600 tisíc pozemků, 8 a půl tisíce budov a 200 tisíc smluv.

SPÚ uzavírá dohody o vydání nemovitostí v rámci církevních restitucí. Zákon ukládá SPÚ ve spojitosti s řešením jednotlivých výzev k navrácení majetku značné povinnosti. Na jejich splnění mu ale dává jen šestiměsíční lhůtu. SPÚ musel v rámci této lhůty například porovnávat historický a platný stav v katastru nemovitostí. Výzvy, které mu nepříslušely, musel přeposílat příslušným orgánům. SPÚ dále musel geometricky obnovit neexistující hranice pozemků, ověřovat v archivech, zda je nárok na vydání pozemku nezpochybnitelný, a připravovat dohody o vydání. Z celkem 3 404 výzev, které SPÚ řešil, tak u 1 424 nedodržel úřad stanovenou šestiměsíční lhůtu.

Co se hospodaření SPÚ týče, kontroloři zjistili, že SPÚ umožňoval zaměstnancům bezúplatně využívat auta úřadu i pro soukromé účely. Zaměstnanci si sice měli za soukromé cesty hradit pohonné hmoty, ale kontroloři zjistili, že někteří vykazovali služební cesty v době své dovolené. Navíc náklady na údržbu vozů nesl úřad. U kontrolovaných 43 vozidel představovaly soukromé cesty 36 % z více než 451 tisíc ujetých kilometrů.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky