Hospodaření krajských policejních ředitelství: chyby v účetnictví i při nákupech aut

Tisková zpráva ke KA č. 14/35 – 11. 1. 2016


Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na hospodaření vybraných krajských ředitelství Policie ČR v letech 2012 až 2014. Kontrola se týkala krajských policejních ředitelství v Praze, Ostravě, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem a v Hradci Králové. Kontroloři se zaměřili například na hospodaření s pozemky, stavbami či osobními vozy. Prověřili i náklady na chov policejních psů a koní či správnost a úplnost evidence a inventarizace majetku. NKÚ zkontroloval hospodaření s majetkem v hodnotě 1,7 miliardy korun a peněžními prostředky ve výši 227 milionů korun.

Většina nedostatků, které kontroloři zjistili, souvisela s vedením účetnictví. Krajská policejní ředitelství chybovala i při zadávání veřejných zakázek či při pořizování majetku.

Příkladem zjištěných nedostatků jsou chyby, které udělala pražské a ostravské policejní ředitelství při nákupu aut. Pražské krajské policejní ředitelství porušilo zákon o veřejných zakázkách, když u dvou zakázek na dodání pěti automobilů v celkové hodnotě téměř 2,7 milionu korun oslovilo pouze jednoho dodavatele a požadovalo konkrétní vozidla. Tato vozidla ale ředitelství po jejich nákupu bez dalšího využití prohlásilo za nepotřebná a převedlo je na jinou organizační složku státu. Pořídilo tak majetek, který nepoužilo k výkonu své působnosti, čímž porušilo rozpočtovou kázeň. Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje zase nakoupilo 12 speciálních mikrobusů za 13,8 milionu korun, devět z nich pak – na základě pokynu z nadřízeného policejního útvaru – prohlásilo v rozporu se zákonem za nepotřebné a převedlo je na jiná krajská policejní ředitelství.

Podobné případy zjistili kontroloři i u nákupů mobilních telefonů. Ostravské policejní ředitelství při nákupu 107 mobilů za více než 600 000 korun stanovilo technické parametry a další požadavky příliš konkrétně – uvedlo i obchodní názvy a označení konkrétních mobilních telefonů. Tím diskriminovalo dodavatele jiných mobilních telefonů a porušilo zákon o veřejných zakázkách. Podobně postupovalo Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje při nákupu 183 mobilních telefonů v předpokládané hodnotě téměř 1,3 milionu korun.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky