Ministerstvo spravedlnosti dostalo čtvrtinu peněz potřebných na nákupy majetku a opravy budov. I tak je ale nezvládlo vyčerpat

Tisková zpráva ke KA č. 15/16 – 1. 2. 2016


Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na to, jak Ministerstvo spravedlnosti stavělo a rekonstruovalo budovy, nakupovalo informační a komunikační technologie, auta a další majetek pro některé soudy, státní zastupitelství a věznice. Pro efektivní a cílené financování a jasné časové naplánování konkrétních akcí vytvořilo dvě koncepce a čtyři programy. Ministerstvo si v koncepcích stanovilo pořadí akcí podle priorit. Kvůli hospodářské krizi ale získalo do svého rozpočtu méně prostředků, než předpokládalo, takže nemělo dost peněz na pokrytí těchto priorit. Často také na jejich úkor nejdřív investovalo do projektů, kterými řešilo aktuální problémy, například havarijní stavy budov. Výsledkem je, že se většina plánovaných akcí zatím neuskutečnila nebo jen v omezené míře. Kontroloři navíc zjistili, že když už ministerstvo peníze do programu získalo, tak je kvůli špatně připraveným akcím nedokázalo vyčerpat.

Ministerstvo v koncepcích pro roky 2008 až 2013 vyčíslilo, že na obnovu majetku bude potřebovat 22 miliard korun. Na tuto obnovu ale Ministerstvo financí nakonec schválilo jen necelých pět miliard. Ministerstvo spravedlnosti tak nedostalo ani čtvrtinu z těchto peněz, přesto se mu podařilo ze zmíněných 5 miliard vyčerpat jen 3,4 miliardy korun.

Kvůli pomalému čerpání ministerstvo v řadě případů programy prodlužovalo a měnilo za běhu jejich podmínky. Například z jednoho z programů, ze kterého se například financovaly výstavby a rekonstrukce budov či nákupy aut nebo informačních technologií, se mělo od roku 2008 do roku 2013 vyčerpat 4,9 miliardy korun. Ministerstvo vyčerpalo jen zhruba 1,2 miliardy. Program prodloužilo až do roku 2018 a zdůvodnilo to hlavně tím, že nestíhá čerpat peníze z evropských dotací. Ty přitom tvořily zhruba jen 11 % vyčerpaných peněz.

Špatné plánování se projevilo i na úrovni samotných akcí. Příkladem může být nákup budovy za 71 milionů korun do Justičního areálu Na Míčánkách, kterou resort koupil v roce 2009. Tato budova se měla v roce 2012 začít rekonstruovat a pak se do ní měli nastěhovat zaměstnanci obvodního soudu a státního zastupitelství. Rekonstrukce objektu, která měla vyjít na 270 milionů korun, do konce loňského roku ale vůbec nezačala.

Další problém je podle kontrolorů v hodnocení, do jaké míry peníze rozdělené pomocí kontrolovaných programů přispěly k obnově majetku resortu. Pro vyhodnocení totiž v řadě případů ministerstvo zvolilo hodnoticí ukazatele, ze kterých na tuto otázku nejde věrohodně odpovědět. Například u jednoho programu ministerstvo původně sledovalo, kolik nakoupí počítačů. Po změně hodnoticích ukazatelů už bralo v úvahu jen údaj o tom, kolik procent soudů a státních zastupitelství získalo alespoň jeden nový počítač. To ale o efektivitě využitých prostředků nic nevypovídá. Vyhodnocení navíc komplikuje i neustálé prodlužování programů, z nichž jeden nebyl ukončen ani po 13 letech.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky