Hospodaření Ředitelství silnic a dálnic: Většinu chyb se podařilo napravit, zůstaly ale problémy s náklady na právní služby

Tisková zpráva ke KA č. 16/22 – 22. 5. 2017


Nejvyšší kontrolní úřad prověřil, jak od začátku roku 2013 do září 2016 hospodařilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se svým majetkem a peněžními prostředky. Kontrola se netýkala činností ŘSD, které přímo souvisí s dálnicemi a silnicemi. NKÚ prověřil Generální ředitelství ŘSD, závod Praha, správy České Budějovice, Liberec, Olomouc a Plzeň. Kontroloři se zaměřili i na to, jak se ŘSD podařilo napravit nedostatky, které NKÚ zjistil při minulé kontrole v roce 2013. Většinu chyb ŘSD odstranilo, problémy ale přetrvaly u nákladů na právní služby. V hospodaření s majetkem zásadní nedostatky ŘSD nemělo.

ŘSD pro objednávání právních služeb používalo prováděcí smlouvy k rámcové smlouvě z roku 2007. Ta platila do listopadu 2010. Hodinové sazby se v rámcové smlouvě pohybovaly od 3 500 korun do 4 800 korun. NKÚ smlouvy kritizoval již v předchozí kontrole. ŘSD mělo zjednat nápravu do konce března 2014, používalo je ale dál a v kontrolovaném období za ně zaplatilo 206 milionů korun. Nové rámcové smlouvy dojednalo až na konci roku 2016. Hodinové sazby v nich byly výrazně nižší – od 800 do 1 800 korun.

Oproti předchozím letům náklady ŘSD na právní služby v kontrolovaném období klesaly. V roce 2015 byly téměř o polovinu nižší než v roce 2013. Na ŘSD se také zvýšil počet zaměstnanců právního odboru. Podle kontrolorů si ale ŘSD najímalo externí právníky i na činnosti, které si mohlo zajistit svými zaměstnanci. Například na běžnou administraci veřejných zakázek, tvorbu vnitřních předpisů nebo vzorových dokumentů ŘSD.

Podle kontrolorů také ŘSD v roce 2013 neoprávněně rozdělilo veřejnou zakázku na právní služby v souvislosti s provozem mýtného systému. Tím se snížila hodnota zakázky pod limit stanovený zákonem. ŘSD tak služby zadalo bez zadávacího řízení jako zakázky malého rozsahu a uzavřelo 12 smluv s jednou advokátní kanceláří. Hodinová sazba u těchto smluv byla 3 500 Kč.

Podle kontrolorů nemá ŘSD dobře vyřešena sídla pracovišť v Praze. Generální ředitelství je rozmístěno ve třech najatých budovách. Za rok 2015 zaplatilo za nájemné 45 milionů korun. ŘSD navrhlo výstavbu nového sídla na svých nevyužívaných pozemcích v Praze 4. Jednání ŘSD s Ministerstvem dopravy od roku 2015 ale vyřešení této situace nepřinesla.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky