Na obnovu památek chybí 1,8 miliardy korun. Opravy se prodlužují a prodražují

Tisková zpráva ke KA č. 17/01 – 6. 11. 2017


Nejvyšší kontrolní úřad prověřil prostředky, které v letech 2013 až 2016 poskytlo Ministerstvo kultury (MK) na „Program záchrany architektonického dědictví“. Ten má sloužit k záchraně a obnově kulturních památek, jako jsou například hrady, zámky, kláštery, paláce. V kontrolovaných čtyřech letech ministerstvo na tento program vynaložilo celkem 648 milionů korun a podpořilo 915 akcí na opravu památek. Ročně ale získala podporu nanejvýš třetina žadatelů. Pro uspokojení všech chybělo v rozpočtu 1,8 miliardy korun. Oprava památek se kvůli nedostatku prostředků výrazně prodlužuje a trvá i přes 15 let. Chybí i měřitelné cíle programu, aby ministerstvo mohlo vyhodnotit jeho přínos.

Program by měl přispět k rychlé a efektivní obnově památek. To se ale nedaří a kvůli nedostatku peněz se musí jednotlivé projekty dělit na dílčí akce. Opravy tedy probíhají po částech. Obnova jednotlivých památek se tím výrazně prodlužuje, trvá často 15 let i více. Rostou i vedlejší náklady například na vybavení stavenišť nebo na údržbu památek. Například u opravy fasády kostela Proměnění Páně na hoře Tábor narostly vedlejší náklady o více než 1,6 milionu korun, což bylo 23 % z celkových nákladů na opravu v letech 2009 až 2015.

Program záchrany památek není součástí programového financování a prostředky se na něj ze státního rozpočtu vyčleňují každý rok znovu. Pokud by byla obnova památek součástí programového financování, mohly by se prostředky na tento program vyčlenit i na delší časové období. Obnova památek by se tak dala efektivněji plánovat.

MK má zároveň jen velmi obecně nastavené cíle programu, které se nezměnily už 22 let. Podle NKÚ proto nemůže ministerstvo dostatečně vyhodnotit přínosy programu. Není například stanoveno, jakých cílových hodnot chce při opravě památek za určitý čas dosáhnout. Podle kontrolorů tak ministerstvo vyhodnocovalo přínosy programu jen formálně.

Obtížně také může vyhodnotit přínos jednotlivých akcí. U již dokončených akcí nevyžadovalo ministerstvo informace o tom, jak opravy pomohly památce v jejím dalším využití například pro kulturní nebo společenské účely. Žadatelé přitom mají povinnost tyto informace uvádět v žádosti o podporu.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky