Po zavedení profesionální armády leží ladem armádní nemovitosti za více než šest miliard korun. Zbytečně zatěžují státní rozpočet

Tisková zpráva ke KA č. 18/02 – 17. 12. 2018


Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na to, jak Ministerstvo obrany a Armádní Servisní, p. o., hospodařily v letech 2015 až 2017 s nemovitým majetkem a souvisejícími penězi určenými k zabezpečení úkolů Armády ČR. Kontroloři se konkrétně zaměřili na to, jak resort nemovitosti spravoval – jak je využíval, opravoval nebo prodával, a především na to, zda objem tohoto majetku odpovídá potřebám současné armády.

Kontrola ukázala, že objem nemovitostí, se kterými hospodaří Ministerstvo obrany, neodpovídá potřebám armády a nadbytečně zatěžuje státní rozpočet. Ministerstvo nevyužívá nemovitosti v hodnotě šesti a půl miliardy korun, jejichž správa jen v roce 2017 vyšla na 32 milionů korun. Jde přitom o majetek, který obrana přestala užívat často už před rokem 2010 v souvislosti již s dřívějším zavedením profesionální armády.

S ohledem na to, že nemovitosti nejsou využívány, řada z nich postupně chátrá. Stavební zanedbanost objektů ministerstvo odhadlo na 13,4 miliardy korun.

Pokud by Ministerstvo obrany důsledně plnilo postupy a úkoly, které si samo stanovilo v tzv. Bílé knize – jediné koncepci od roku 2002, která se zabývá nemovitostmi resortu obrany, mohlo by získat peníze na obnovování využívaných nemovitostí.

Bílá kniha přímo počítá mj. s tím, že s obnovou armádních budov měly Ministerstvu obrany pomoci peníze získané z prodeje nevyužívaných nemovitostí. Z jejich prodeje resort získal za roky 2004 až 2015 celkem 4,2 miliardy korun. Na obnovu nemovitostí z těchto peněz použil ale jen necelých 800 milionů korun.

Ministerstvo obrany mělo podle této koncepce také zefektivnit využívání svých ubytovacích zařízení, čímž by získalo další prostředky na obnovu svých nemovitostí. V roce 2014 resort navrhnul ukončit provoz 37 ubytoven s nízkým využitím nebo ztrátovým provozem a 31 z toho následně prodat. Armádní Servisní by tím ušetřila více než 20 milionů korun ročně. Armáda nakonec odsouhlasila prodej ale jen sedmi ubytoven.

Kontroloři se následně zaměřili i na využití armádních ubytoven a zjistili, že ubytovny, které spravuje Armádní Servisní, nebyly v letech 2015 až 2017 průměrně obsazeny ani z 50 procent. Zároveň resort provozuje i taková zařízení, která nejsou využívána vůbec – například ubytovnu ve Slaném či Lázních Bohdaneč.

Ministerstvo obrany a Armádní Servisní evidují 32 tisíc nemovitostí v hodnotě dosahující 62 miliard korun. Ministerstvo spravuje také vojenské areály o celkové rozloze 400 kilometrů čtverečních.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky