Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce 05/38 – „Hospodaření s finančními prostředky státního rozpočtu určenými na pořizování dlouhodobéh

28.6.2006


Cílem kontrolní akce bylo prověřit účelnost a hospodárnost prostředků státního rozpočtu určených na výstavbu objektů úřadů práce. Kontrolovaným obdobím byly roky 2003 až (I. čtvrtletí) 2006. Kontrolováno bylo Ministerstvo práce a sociálních věcí a šest vybraných příjemců dotací.

Kontrolní akci řídil člen NKÚ Ing. Josef Pohl.

Při pořizování a obnově budov úřadů práce byly zjištěny v činnosti Ministerstva práce a sociálních věcí nedostatky systémového charakteru, které následně ovlivnily celý průběh přípravy a realizace akcí. Ministerstvo především nestanovilo v dokumentaci programu jednoznačné výchozí parametry, včetně jejich kvalifikovaného technicko-ekonomického zdůvodnění, ani parametry pro závěrečné vyhodnocení programu. Do doby ukončení kontroly nebyla dokumentace přes žádost Ministerstva financí dopracována a v konečné verzi schválena. Úřady práce zcela chybně a nedostatečně zajišťovaly předprojektovou a projektovou přípravu staveb a nedostatečně zpracovaly investiční záměry. Tato skutečnost spolu s nesprávným postupem ministerstva měla za následek navyšování finančních prostředků a změny závazných věcných, technicko-ekonomických a časových parametrů jednotlivých akcí. Kontrolou byly rovněž zjištěny nedostatky při zadávání veřejných zakázek a neplnění podmínek stanovených správcem programu.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 05/38 - formát PDF


tisk stránky